Britannian pääministeri keskeyttää lomansa Lontoon mellakoiden takia

Britannian pääministeri David Cameron keskeyttää kesälomansa Lontoon mellakoiden vuoksi. Aiemmin sisäministeri Theresa May ja Lontoon pormestari Boris Johnson keskeyttivät lomansa samasta syystä. Britanniassa ehdittiin arvostellla poliitikkoja, jotka lomailevat vaikka pääkaupungissa mellakoidaan.

Ulkomaat
Mellakkapoliisit seisovat kadulla Brixtonissa Lontoossa.
Mellakkapoliisit seisovat kadulla Brixtonissa Lontoossa.EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Cameronin on määrä johtaa kriisikokousta heti Lontooseen palattuaan.

Kolmatta päivää jatkuvien mellakoiden vuoksi on pidätetty yli 200 ihmistä. Poliisi on käynnistänyt suurtutkinnan.

Sisäministeriön internetsivuilla julkaistussa tiedotteessa May lupaa, että mellakointiin ja ryöstelyyn syyllistyneet henkilöt joutuvat vastaamaan teoistaan. Samalla hän pyytää paikallisisia yhteisöjä toimimaan poliisin kanssa yhteistyössä.

Sadat ihmiset riehuivat lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana Pohjois-Lontoon Tottenhamissa. Sunnuntaina mellakat levisivät muun muassa Enfieldiin ja muille Pohjois-Lontoon alueille sekä Brixtoniin Etelä-Lontoossa. Sadat mellakoitsijat sytyttivät tuleen poliisiautoja ja rakennuksia sekä särkivät ja ryöstivät kauppoja. Kauppoja ryöstettiin erityisesti Brixtonissa.

Maanantaina levottomuuksia on puhjennut ainakin Lontoon itäosassa olevassa Hackneyn kaupunginosassa, eteläosan Croydonissa ja kaakkoisosassa olevissa Peckhamissa ja Lewishamissa.

Mellakat saivat lauantaina alkunsa poliisiaseman edustalla järjestetystä mielenosoituksesta. Protesti järjestettiin, koska yksi ihminen kuoli aiemmin samalla seudulla poliisin ampumana.

Lähteet: YLE Uutiset, AP