1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Alppijäätiköt sulavat - Eurooppaa uhkaa vesikriisi

Alppien jäätiköiden sulaminen saattaa vaikuttaa Euroopan jokien virtaamaan enemmän kuin on aiemmin arveltu, ilmenee tutkimuksesta. Veden vähyys saattaa olla kesäisin entistä yleisempää. Asiasta kertoo uutistoimisto IPS.

Vaeltaja 2600 metrin korkeudessa Gornerin jäätiköllä Sveitsissä. Edessä Greenpeacen jättimäinen kannanotto ilmastonmuutokseen. Kuva: EPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Monet Alppien ikuisina pidetyistä jäätiköistä saattavat sulaa kokonaan tämän vuosisadan loppuun mennessä. 150 viime vuoden aikana monet jäätiköistä ovat kutistuneet jatkuvasti, ja 1980-luvulta eteenpäin kutistuminen on ollut silmin havaittavissa.

Muun muassa Rhônen jäätikkö Keski-Sveitsissä on menettänyt 1266 metriä alkuperäisestä pituudestaan sitten vuoden 1879.

Jäätiköt vesivarastoja

Sveitsin alppijäätiköihin on varastoituneena lähes 60 miljardia kuutiometriä vettä. Jäätiköt toimivat automaattisina vesivarastoina, kun ne varastoivat itseensä vettä kylminä ja märkinä talvikuukausina, mutta luovuttavat sitä kesäkuukausien aikaan sulamisvesinä. Niin ikään kuumina kesinä, kun vettä tarvitaan enemmän, niistä myös sulaa enemmän.

Alppijäätiköiden sulamisvesien vaikutus Euroopan jokiin on jopa suurempi kuin aiemmin on arveltu. Sveitsiläistutkimuksessa verrattiin sulamisvesiä Euroopan suuriin jokiin Reiniin, Rhôneen, Pohon ja Tonavaan.

Rhônejoki saa alkunsa Valaisin kantonista Sveitsistä, mistä se kulkee Rhônen laakson ja Genevejärven kautta Ranskaan, missä se lopulta laskee Camarguen suistosta Välimereen. Rhône on 813 kilometriä pitkä ja sen valuma-alue on noin 100 000 neliökilometriä.

Rhônen vesistä noin neljäsosa on peräisin jäätiköstä. Kuitenkin esimerkiksi kuumana ja kuivana kesänä 2003, alppijäätikkövesien määrä Rhônessa nousi 40 prosenttiin, ilmenee tutkimuksesta.

Jäätiköt katoavat

Vuosien 1996 ja 2006 aikana jäätiköistä suli vuosittain 0,9 miljardia kuutiometriä vettä. Tutkijoiden arvion mukaan sulamisvesien määrä kasvaa koko ajan vuoteen 2050 mennessä, mutta loppuu sitten nopeasti vuosisadan loppua kohden.

- Lämpimämmän ilmaston vuoksi lumi sulaa kuukautta aikaisemmin ja sademäärä vähenee 10 - 15 prosenttia kesän aikana. Kuumien kesien aikana on vettä on siten vähemmän saatavilla, arvioi Sveitsin ympäristöviraston tutkija David Volken IPS:n mukaan.

Veden määrän väheneminen vaikuttaa suoraan jokien virtaamaan, mikä puolestaan vähentää veden määrää eri puolilla Eurooppaa.

Arvion mukaan jäätiköistä katoaa noin 70 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä. Pahimmassa tapauksessa kaikki jäätiköt sulavat kokonaan.