1. yle.fi
  2. Uutiset

Avovankilapaot hämmästyttävät

Viime viikkojen vankilapaot ovat herättäneet keskustelua muun muassa lehtien mielipidepalstoilla. Erityisesti on ihmetelty avovankilatoimintaa. Viime kuussa avovankiloista lähti omille lomilleen 15 henkilöä ja suljetusta vankilasta karkuun pääsi yksi.

Kotimaan uutiset
Esa Vesterbacka.
Avovankiloissa on monen mielestä tänä kesänä vietetty liiankin kanssa avoimien ovien päiviä. Ovatko vankilapaot todella lisääntyneet, ja mitä niiden takana on? Aiheesta teki selkoa Aamu-tv:ssä rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka puolusteli avovankilajärjestelmää. Vesterbackan mukaan avovankilatyöllä on rakennettu lentokenttiä ja muun muassa peruskorjattu keskiaikaisia linnoja. Vaiheittainen vapauttaminen on tärkeä vaihe myös vankeinhoidollisesti.

- Jos vanki on vuosikausia suljetussa vankilassa ilman yhteyksiä yhteiskuntaan, niin äkkinäinen vapautuminen suljetusta vankilasta on varmin tae sille, että vanki tulee takaisin vankilaan, kuvailee Vesterbacka.

Avovankiloista poistuvia muutama prosentti

Vankilapakoja sattui viime kuussa kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna samaan aikaan. Määrä ei kuitenkaan pitkällä aikavälillä ole kasvanut. Rikosseuraamuslaitoksen johtajan mukaan vankilapakoja tapahtuu huomattavasti vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Vuosittain avovankilassa rangaistustaan suorittaa 2 000 - 3 000 vankia. Heistä luvatta poistuu 60 - 70 vankia ja se on 3 - 4 prosenttia tuosta määrästä, Vesterbacka huomauttaa.

Julkisuudessa on kuitenkin ihmetelty esimerkiksi kaksoissurmaajan luvatonta poistumista avovankilasta ja kuultu poliisien kommentteja siitä, ettei tämän vangin etsiminen ole kovin korkealla prioriteettilistalla. Vesterbackan mukaan henkirikoksista tuomittujen rikos säilyy aina, mutta henkilöiden vaarallisuus ei suinkaan aina pysy samanlaisena.

- Ennen kuin vanki sijoitetaan avolaitokseen, tehdään hyvin tarkka selvitys siitä, mikä kyseisen vangin vaarallisuustaso on.

Luvatta poistumista ei ole kriminalisoitu

Vesterbackan mukaan luvattoman poistumisen kriminalisointi tulisi yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Hän toivookin, että valvontajärjestelmää parannetaan muulla tavalla. Syksyllä aloitetaan sähköisen jalkapannan kokeilut.

- Uskon, että jalkapanta vähentää avovankilan luvattomia poistumisia, Vesterbacka sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi