Suurlähetystö: Lontoossa vallitsee epävarmuus

Lontoossa vallitsee suuri epävarmuuden tunne mellakoiden vuoksi, kertoo lehdistöneuvos Jouni Mölsä Suomen Lontoon-suurlähetystöstä. Mellakoiden leviämistä Lontoon ulkopuolelle pidetään huolestuttavana ilmiönä. Mölsän mukaan mellakoiden ideanikkareina uskotaan olevan muun muassa anarkisteja.

Ulkomaat
Mellakoitsijoita tyhjentämässä kauppaa Hackneyssä, Pohjois-Lontoossa.
Mellakoitsijoita tyhjentämässä kauppaa Hackneyssä, Pohjois-Lontoossa.EPA / Kerim Okten

Lehdistöneuvos Jouni Mölsän mukaan Lontoossa muistetaan vielä hyvin Brixtonin mellakat 80- ja 90-luvuilta.

- Kaikkien mielessä on lähinnä se, että laajeneeko tilanne vielä tästä ja jatkuuko se, Mölsä kuvailee tämänhetkistä tunnelmaa Lontoossa.

Kolmatta yötä kestäneiden mellakoiden ilkivalta on kohdistunut lähinnä kauppoihin ja liikkeisiin. Varsinaisia hyökkäyksiä infrastruktuuria kohtaan ei ole ollut.

Mellakoiden leviäminen Lontoon ulkopuolelle on Mölsän mielestä huolestuttavaa. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan myös Birmingham, Liverpool, Manchester ja Bristol ovat saaneet osansa levottomuuksista.

Mölsän tietojen mukaan mellakoiden takana olevat ideanikkarit ovat sopineet häiriköitävistä paikoista puhelimitse. Hän pitää kehitystä huolestuttavana. Aikaisemmat Lontoon mellakat ovat yleensä rajoittuneet tietyille alueille, nyt ne ovat laajentuneet eri puolille. Mellakoiden ideanikkareina pidetään muun muassa anarkisteja, mutta tilannetta käyttävät hyväkseen myös myymälävarkaat ja muut rikolliset.

Suomen suurlähetystö aikoo kehottaa Lontoossa olevia suomalaisia tarkkaavaisuuteen. Esimerkiksi hotellien lähellä olevia mellakoita ei kannata lähteä katsomaan, sillä mellakoitsijat ovat olleet väkivaltaisia myös heitä kuvanneita ihmisiä kohtaan, Mölsä kertoo.

Mölsän mukaan suurlähetystön tietoon on tullut kaksi mellakoitsijoiden käsiin joutunutta suomalaista. Suomalaiset säästyivät vammoilta, mutta toiselta heistä varastettiin käsilaukku.

Lähteet: YLE Uutiset