Kyyhkyjahti alkaa keskiviikkona

Sepelkyyhkyn metsästys alkaa keskiviikkona. Kyyhkyjahti vetää herne- ja viljapeltojen laidoille parituhatta metsästäjää Varsinais-Suomessa. Sepelkyyhkyn metsästys aloittaa metsästysvuoden. Tämän vuoksi kyyhkyjahti on metsästyksen harrastajille tärkeä.

Kotimaa
Sepelkyyhky istuu pihapuun oksalla.
Raine Martikainen

Maakunnan hernepellot vetävät kyyhkyjä puoleensa magneetin lailla. Myös puidut viljapellot ovat kyyhkyjen suosimia ruokailupaikkoja.

- Maakunnassa on runsaasti hernepeltoja. Tätä kautta metsästäjillä on oiva mahdollisuus päästä kyyhkyjahtiin, kertoo Varsinais-Suomen Riistanhoitopiirin riistapäällikkö Mikko Toivola.

Sepelkyyhkykanta on Varsinais-Suomessa runsas ja elinvoimainen. Vuosittainen saalis maakunnan alueella vaihtelee 10 000-20 000 ammutun yksilön välillä. Koko maassa viime vuoden sepelkyyhysaalis nousi 230 000 yksilöön. Kyyhkynmetsästykseen osallistui 26 000 metsästäjää, eli lähes joka kymmenes sai sepelkyyhkyjä saaliikseen.

- Yleisesti ottaen sepelkyyhky on lajina runsastunut pitkällä aikavälillä tarkasteltuna, kuvailee Toivonen.

Noutava koira tarpeen

Kyyhkyjä väijytään pääasiassa aamutuimaan peltojen pientareilla naamiointiverkon suojissa. Houkuttimina käytetään kyyhkyjen kuvia. Ohi lentäviä lintuja ammutaan haulikolla.

- Noutava koira on yleistynyt linnustuksessa huomattavasti. Tätä kehitystä kannattaa suosia, sillä esimerkiksi kyyhky on niin pieni saalis, että ammutun linnun löytyminen heinikosta on muuten onnen kauppaa. Haavikoiden löytämisessä koira on verraton, Toivola muistuttaa.

Sorsastus kiinnostaa enemmän

Varsinais-Suomessa on runsaat kolmetoistatuhatta metsästäjää. Kyyhkynmetsästys on kuitenkin lämmittelyä, sillä 20.8. alkava sorsastuskausi kiinnostaa maakunnan metsästäjiä huomattavasti kyyhkynmetsästystä enemmän.

- Tuolloin linnustuspaikoilla liikkuu metsästäjiä moninkertaisesti enemmän kyyhkyjahtiin verrattuna. Heinäsorsa, tavi ja telkkä ovat tärkeimpiä metsästettäviä sorsalintuja. Niiden kannat ovat ennallaan, luonnehtii Toivonen saalisnäkymiä.

Huonompaa kuuluu haapanalle ja erityisesti nokikanalle. Niiden kannat ovat RKTL:n selvityksen mukaan laskeneet. Nokinanan kanta vieläpä erityisen voimakkasti.

Lähteet: YLE Turku