Turusta tulossa Suomen Hollywood

Aurasillan alta on löytynyt ruumis. Rikospaikkatutkijat ja poliisit häärivät paikalla ja uteliaat sivulliset seuraavat tilannetta silmä tarkkana. Ei hätää, kyseessä ei onneksi ole tositilanne, vaan käynnissä ovat dekkarisarjan kuvaukset Turun keskustassa.

Inget ljus i tunneln -dekkarisarjassa löytyy nuoren Julian ruumis sillan alta. Kuva: YLE / Annika Martikainen

Turku on vakiinnuttanut paikkansa viime vuosina elokuva- ja tv-tuotantojen kuvauspaikkana. Tällä hetkellä turkulaiset voivat seurata useammankin tuotantoryhmän kuvauksia eri puolilla kaupunkia.

Kaksiosainen tv-elokuva Inget ljus i tunneln pohjautuu Marianne Peltomaan samannimiseen teokseen. Minisarja nähdään joulukuussa YLE FST5-kanavalla.

Ohjaaja Lauri Nurkse kehuu vuolaasti Turkua kuvauspaikkana. Yhteistyö pelaa ja Turussa selvästi pidetään tuotantoryhmistä.

- Meidät otettiin ilolla vastaan. Ihastuimme muutenkin kaupunkiin, sen miljööseen ja ystävälliseen vastaanottoon, Nurkse kertoo.

Myös suomenruotsalaista poliisia Vera Gröhniä näyttelevälle Irina Björklundille Turku on mieluinen kuvauspaikka.

- Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ja positiivisia. Muistan jo Levottomat-elokuvan kuvauksien aikaan ajatelleeni, että Turku on kuin Suomen Kanariansaaret. Täällä kun tuntuu aina paistavan aurinko, Björklund naurahtaa.

Ennemmin Turkuun kuin Helsinkiin

Turku houkuttelee myös elokuvatuotantoja. Ylösnousemuskappelilla kuvattavan Hulluna Saraan –elokuvan ohjaaja Samuli Valkamalle Turku on erityinen paikka.

- Olen syntynyt Turussa. Käyn täällä usein ja kuvauspaikkoja onkin ollut helppo löytää, kun tuntee paikat. Halusimme myös pienempään kaupunkiin kuin Helsinki, Valkama sanoo.

Erityisesti Turun hieno arkkitehtuuri saa kiitosta.

- Turussa on todella hienoja kuvauspaikkoja. Esimerkiksi tämä 40-luvulla rakennettu Ylösnousemuskappeli ja Nummenmäellä sijaitseva T-talo, joka edustaa 60-luvun arkkitehtuuria, Valkama kehuu.

Elokuvakomissio tuo ulkomaiset tuotannot Turkuun

Länsi-Suomeen haluttaisiin lisää kansainvälisiä tuotantoja, sillä ne toisivat alueelle näkyvyyttä sekä tuloja. Ulkomaisten elokuvantekijöiden odotukset eivät kuitenkaan aina ole realistisia.

- Ulkomailta tulee paljon yhteydenottoja koskien kuvauspaikkoja, erityisesti Yhdysvalloista. Kyselyt ovat välillä vähän hakuammuntaa, niissä usein oletetaan esimerkiksi, että meiltä löytyy merta ja vuoria vierekkäin, Länsi-Suomen Elokuvakomission yhdyshenkilö Risto Hyppönen naurahtaa.

Tv-tuotantoja ollaan ulkomailta jo tulossa tekemään Turkuun.

- Itävaltalainen televisioyhtiö kuvaa elokuussa ruoka- sekä kirjallisuusohjelmaa Turussa, kertoo Hyppönen.