1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. teatteritaide

Teatterit aloittavat syyskautensa

Markku Pölösen kirjoittama Onnen maa saa ensi-iltansa Kouvolan teatterissa syyskuussa. Kotkan kaupunginteatterin kausi käynnistyy elokuun lopussa Kellaribändi-musiikkinäytelmällä.

Teatterijohtajat Henrik Timonen ja Ilkka Laasonen uskovat yhteistyön kasvattavan teattereiden vetovoimaa. Kuva: YLE / Antti Kolppo

Kotkassa ensi-iltansa saavat muun muassa menestysmusikaali Cabaret ja Moliéren Luulosairas.

- Moliére on näytelmäkirjallisuuden hauskin kirjailija. Hänessä on metkaa se, etteivät teemat ole vanhentuneet yhtään, Ilkka Laasonen kehuu.

- Luulosairaassa Moliére laskee leikkiä sen suhteen miten omaan terveyteen voi suhtautua ja miten herkkäuskoista vedetään höplästä.

Cabaret-musikaali näyttäytyy ensimmäistä kertaa Suomessa kapakkatunnelmissa. Sitä esitetään ravintola Kairossa, mikä sopii hyvin näytelmän historiaan.

- Cabaret'n tarina sijoittuu Berliiniin 1920-1930 -luvun taitteeseen, ja keskeisenä tapahtumapaikkana on KitKat-klubi. Kairo on oman historiansa omaava kapakka, jossa on tehty ravintolateatteria jo pitkän aikaa. Tämä on hieno yhdistelmä, Ilkka Laasonen kertoo.

Kotkan kaupunginteatteri järjestää syyskuun aikana hajuttomia esityksiä.

- Ihmisten, joilla on allergioita tai vastaavia, on helpompi tulla näytöksiin. Tästä on meille tullut pyyntöjä, kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen selvittää.

Kouvolan teatteri luottaa komediaan ja nostalgiaan

Kouvolan teatteri aloittaa syyskauden Markku Pölösen kirjoittamalla nostalgisella Onnen maa -komedialla, joka sisältää tangomusiikkia. Näytelmässä esiintyy muun muassa vuoden 1999 tangokuningas Petri Hervanto.

- Nyt on jo etukäteismyynti osoittanut, että mielenkiintoa tällaiselle esitykselle on, teatterinjohtaja Henrik Timonen sanoo.

Kouvolan lavoilla nähdään myös toinen musiikkinäytelmä Kaikki peliin, joka kertoo peliriippuvuudesta. Pienellä puolella ensi-iltansa saa Parasta ennen, jossa naiset pohtivat ikääntymistä.

- Siinä on hyvinkin nasevaa tekstiä, huumoria toki unohtamatta, Timonen kertoo.

Kotkan ja Kouvolan teatterit valmistautuvat yhteistyöhön

Kotkan ja Kouvolan teattereiden yhteistyönäytelmäprojekti, Päällystakki, saa ensi-iltansa ensi talvena helmikuussa. Tällä hetkellä talot tekevät töitä vielä omillaan, mutta valmistelut yhteisiin esityksiin ovat jo käynnissä.

- Nyt tarkennetaan teknisiä kysymyksiä. Roolimiehitykset ja taiteellinen puoli on tehty, tuotanto on sillä tavalla täysin raameissa. Tällä viikolla tulee Kotkasta tekniikan ihmisiä tutkimaan meidän tiloja, ja me tarkistamme Kotkan tilat, Kouvolan teatterinjohtaja Henrik Timonen kertoo.

Näytelmän harjoitukset alkavat joulukuussa. Kouvolan teatterinjohtaja ei vielä tiedä, mihin yhteistyökokeilu lopulta johtaa.

- Selvää on, että tutustumme toisten työtapoihin ja käytäntöihin. Aina kun tehdään töitä uusissa ympyröissä, voi poimia uusia ideoita, Henrik Timonen sanoo.