"Helsinki-vastaisuus jarruttaa asuntorakentamista"

Helsingin seudun kunnat eivät tänäkään vuonna rakenna asuntoja niin paljon, kuin oli tavoitteena. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) näkee asuntorakentamisen hitauden taustalla olevan Helsinki-vastaisuutta.

Kotimaa
Mies työskentelee rakennustyömaalla heijastinliivi ja kypärä päällään.
YLE

Helsingin seudun 14 kuntaa rakentavat tänä vuonna 7749 asuntoa, vaikka tavoite on rakentaa vuosittain 13 300 asuntoa. Luvut perustuvat valtion ja Helsingin seudun 14 kunnan vuonna 2008 solmimaan aiesopimukseen asunto- ja tonttitarjonnasta.

Ainoastaan ara-vuokra-asuntoja on kyetty rakentamaan pääkaupunkiseudulla tavoitteiden mukaisesti. Kaikista muista asuinrakentamisen tavoitteista on jääty jälkeen niin pääkaupunkiseudulla kuin kehyskunnissa.

Esimerkiksi Helsingissä tavoitteena oli 5000 asunnon rakentaminen, mutta asuntoja saadaan rakennettua 2580. Espoossa tavoite oli 2500, valmiiksi saadaan 1750 asuntoa. Vantaalla puolestaan tavoite oli 2000 asuntoa, mutta niitä valmistuu 1600 kappaletta.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän (sd) myöntää, että tavoitteista ollaan pahasti jäljessä.

– Kolme suurta kuntaa Helsinki, Espoo ja Vantaa hoitavat kyllä tämän ara-vuokra-asuntotuotannon, mutta muut kunnat ovat jääneet siinä reippaasti jälkeen.

Kaavoitukseen potkua

Kokonaistuotantoon vaikuttaa Penttilän mukaan vuoden 2008 rahoituskriisi, mutta se ei ole ainoa syypää heikkoon tuotantoon.

– Kiusallisinta on mielestäni se, että kolmen vuoden keskimääräinen kaavoitustuotanto on oikeastaan kaikissa kunnissa paljon alempi kuin mitä me sovimme.

Kehyskuntien pitäisi Penttilän mielestä vähentää rakentamista poikkeusluvin ja rakentaa jo valmiiksi asemakaavoitetuille alueille.

Helsinki-vastaisuus hidastaa asuntotuotantoa

Asuntotuotantoa ei Penttilän mukaan ymmärretä missään riittävän vakavaksi kysymykseksi.

– Sekä valtakunnallisessa että kuntakohtaisessakin keskustelussa on häpeilty sitä, että tämä seutu kasvaa. Helsingin seudun kasvu on tehty mahdollisimman vaikeaksi.

Taustalla on Penttilän mukaan jopa Helsinki-vastaisuutta.

– Suomalainen kaupungistuminen on sen verran uusi ilmiö, etteivät edes kaupunkilaiset kehtaa sitä puoltaa. Ei tajuta sitä, että pääkaupunkiseudun kasvu on luonnonlaki.

Lähteet: YLE Helsinki