Tunnelin kaivuutyöt vauhtiin jo tänä vuonna?

Tampereelle kaavailtu Rantaväylän tunneli ottaa jälleen yhden askeleen kohti syvyyksiä, kun kaupungin yhdyskuntalautakunta käsittelee alueen asemakaavoja tiistaina iltapäivällä. Suunnitelmat tulevat kaupunginvaltuuston ja - hallituksen hyväksyttäviksi vielä syksyn aikana. Kaupungin yhteistyökumppani Liikennevirasto on valmis käynnistämään hankintaprosessia jo tämän vuoden puolella.

Väylävirasto
Rantaväylän palautejärjestelmä internetsivu
Tampereen kaupunki

Suunnitteilla olevasta Rantaväylän tunnelista on väännetty peistä jo usean vuoden ajan. Suunnitelmia ja esityksiä eri tunnelivaihtoehdoista on tehty niin paljon, että perustamperelaisen pää alkaa olla pyörällä.

Apulaispormestari Timo Hanhilahden mielestä hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty.

- Täytyy muistaa se, että tämä prosessi on kuitenkin tuonut muutoksia ja parannuksia suunnitelmiin.

Suunnitelmien pitkittyessä tunnelin kustannusarvio on noussut 120 miljoonasta 185 miljoonaan euroon. Demarivaltuutettu ja yhdyskuntalautakunnan jäsen Ilpo Sirniö epäilee, mahtaako tämäkään summa riittää.

- Silloin kun laskettiin 120 miljoonaa, siinä olivat mukana indeksit ja muut. Kun mukaan nyt otetaan vielä kunnallistekniikan kustannukset, jotka tulevat olemaan 45-50 miljoonaa sekä kasvavat ylläpitokustannukset, niin en usko 120 miljoonan riittävän.

Tunnelirahat elävät maailmantalouden mukana

Sekä Liikennevirasto että kaupunki odottavat kuumeisesti valtion budjettiriihen tuloksia.

- Me odotamme nyt valtion ensi vuoden talouarvioehdotusta, jonka pitäisi tulla ensi tai seuraavalla viikolla. Jos hanke on siinä mainittuna, pääsemme aloittamaan hankintaprosessin jo aika pian, sanoo projektipäällikkö Pekka Petäjäniemi Liikennevirastosta.

Valtio on luvannut olla mukana tunnelin kustannuksissa kolmanneksella. Maailmantalous elää tällä hetkellä ennalta arvaamattomassa tilassa, mikä vaikuttaa myös kaupungin tulevaisuudennäkymiin.

Rahareikiä on monia, mutta apulaispormestarin mielestä väylärahat eivät ole poissa jostain muusta.

- Tässä puhutaan summista, jotka vuotta kohti eivät paranna terveyden- tai vanhustenhuoltoa pitkällä aikavälillä. Muutosvastarinta on tietysti kovin ymmärrettävää. Stabiilius luo tiettyä turvallisuutta, ja tälläiseen turvallisuuteen monet haluavat turvautua.

Vaalit vaikuttavat päätöksiin?

Kaupungilla varaudutaan mahdollisiin valituksiin ja todennäköisenä pidetään, että porat kaivautuvat tunneliin vasta vuonna 2013. Sitä ennen ovat vuorossa kunnallisvaalit, jotka voivat tuoda muutoksia valtuuston kokoonpanoon ja suhtautumiseen tunneliasiaan, pohtii Ilpo Sirniö.

- Saattaa sekin tuoda asiaan omia painotusmuutoksia.

Näihin muutoksiin apulaispormestari Hanhilahti ei puolestaan usko.

- Suomalainen kulttuuri on sitä, että kun hanke on laitettu liikeelle se viedään loppuun. Ei meillä ole tapana jättää hankkeita keskeneräisiksi.

Lähteet: YLE Tampere