1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kengät vääristävät juoksuaskeleita

Ihminen ottaa luontaisesti askeleita kantapää edellä. Juostessaan jotkut kuitenkin tapailevat maata ensin päkiöillään. Urheiluasiantuntijan mukaan kumpikaan juoksutapa, kanta- tai päkiäastuminen, ei ole toista parempi. Kengät voivat kuitenkin vääristää juoksemista.

terveys
Jalkoja juoksumatolla
YLE

Valtaosa, noin 95 prosenttia ihmisistä juoksee kantavoittoisesti. Onko se sitten oikein vai väärin?

- Tähän on vaikea vastata. Yksiselitteistä vastausta ei ole, kertoo liikuntatieteiden tohtori Timo Vuorimaa.

Vuorimaan mukaan pienet lapset juoksevat oikein, koska heidän askeensa eivät ole vielä vääristyneet.

- Suurin osa lapsista juoksee päkiä edellä, mutta eroja löytyy. Yhdet juoksevat enemmän päkiävoittoisesti, toiset kantavoittoisesti.

Juoksuaskelia voi muokata harjoittelulla

Luonnollisia juoksuaskelia vääristävät paksupohjaiset, pehmustetut ja jäykät kengät.

- Ihmiset käyttävät lapsesta saakka jäykkiä jalkineita. Ne tappavat jalan luonnollisen liikeen ja liikkuvuuden. Ei siis ihme, että juoksusta tulee vääränlaista.

Oikeanlaisia juoksuaskelia on turha opettaa sanomalla, miten pitäisi tehdä.

- Ainoa tapa, millä juoksuaskeliin voi vaikuttaa ovat erilaiset harjoitteet, joilla muokataan askelia joko kanta- tai päkiävoittoisemmiksi, Vuorimaa kertoo.

Varvasjuoksutossut vaativat totuttelua

Harjoitteiden lisäksi juoksuaskelia voi muokata juoksujalkineiden valinnalla. Markkinoilta löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Yksi esimerkki ovat varvasjuoksutossut.

- Varvasjuoksutossuilla juokseminen on vähän sama asia kuin paljasjalkajuoksu, mikä on ihmiselle luonnollinen juoksutapa.

Alussa varvasjuoksutossuilla juokseminen saattaa tuottaa ongelmia. Pitemmän päälle hyötyjäkin on.

- Varvastossujen käyttö vaatii varovaista ja maltillista totuttelua. Jos ihminen on kymmeniä vuosia liikkunut jäykillä kengillä, surkastuneet jalkaterät ovat varvasjuoksutossujen kanssa kovilla. Ne tekevät jaloille kuitenkin hyvää, jos niillä silloin tällöin juoksee, Vuorimaa sanoo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi