Dollarihymyllä tehdään vieraisiin vaikutus

Tampereen kaduilla saattaa kesäaikana nähdä aidon dollarihymyn; vuoden 1951 Chrysler Windsor DeLuxen. Chrysler hankittiin aikanaan edustusautoksi tamperelaiselle J. W. Enqvist Oy:lle, ja tästä eteenpäin sillä ajelevat Tampereen kaupungin arvovaltaiset vieraat.

viihde
Tampereen uusi edustusauto

Automalli on todellinen harvinaisuus, sillä sitä valmistettiin aikoinaan vain 152 kappaletta. Auto- ja tieliikennemuseo Mobilian johtajan Kimmo Levän mukaan Suomesta löytyy Tampereen auton lisäksi vain yksi vastaavan mallinen kulkupeli.

Harvinaisuudestaan huolimatta kaara tuli kaupungille halvaksi, kertoo pormestari Timo P. Nieminen.

- Auto löytyi kaupungin omista museoautokokoelmista, eikä siitä koitunut enää muita kuluja kuin korjauskustannukset, 25 000 - 30 000 euroa. Tässä saatiin 50-luvun kielellä sanottuna pienen kansanauton hinnalla hieno harvinaisuus.

Chrysleriä kunnostettiin auto- ja tieliikennemuseo Mobiliassa kaikkiaan puolentoista vuoden ajan.

- Auto tuli museoiden kokoelmiin vuonna 1970. Sittemmin se oli näytillä Tampereen Teknillisessä museossa, joka tuhoutui tulipalossa 1980-luvulla. Nyt korjattiin tulipalon tuhojälkiä ja lisättiin esimerkiksi turvavyöt, kertoo museon johtaja Kimmo Levä.

Selkä ja jalat suorina

Auton alkuperäissisustukseen kuuluvat esimerkiksi erilliset penkit johtajille ja sihteerille. Pormestari Timo P. Nieminen ojentelee jalkojaan johtajien paikalla ja kiittelee auton matkustusmukavuutta.

- Tämä on kyllä yllättävän hyvä verrattuna Tampereen viralliseen Volvoon. Tässä saa jalatkin suoraksi. Sitäpaitsi nykyautoihin tullessa pitää kumartaa, mutta tänne tullaan pystypäin, pormestari kehaisee.

Chryslerillä matkaaminen ei ole halpaa lystiä. Auto nielee sadalla kilometrillä yli 20 litraa bensaa. Edustusautoa onkin tarkoitus käyttää vain harvoissa ja valikoiduissa tilaisuuksissa, pormestari kertoo.

- Museorekisterissä olevaa autoa saa ajaa säädöstenkin mukaan vain 30 päivänä vuodessa. Tähän autoon ei hankita edes talvirenkaita, vaan tarkoitus on ajaa kesäaikaan muutamia tärkeimpiä edustusajoja. Pisimmät matkat tulevat olemaan Tampere-Pirkkalan lentokentälle ja takaisin kaupungin keskustaan. Jos halutaan tehdä ulkomaiseen vieraaseen vaikutus, niin eiköhän se tällä onnistu.

Chrysler Windsor DeLuxe on yleisön nähtävillä Vapriikissa 10.-12.8. Lauantaina 13.8. autoa voi ihailla Näsijärven ympäriajoissa.

Lähteet: YLE Tampere