Lontoon mellakat levisivät Birminghamiin ja Liverpooliin

Lontoossa raju mellakointi jatkuu jo kolmatta yötä. Mellakointi on levinnyt myös Lontoon ulkopuolelle. Ryöstelystä, ilkivallasta ja väkivallasta on raportoitu muun muassa Birminghamista, Bristolista ja Liverpoolista.

Ulkomaat
Palomiehet sammuttamassa palavaa taloa.
Palomiesten piti odottaa, että poliisi karkotti mellakoitsijat alueelta, ennen kuin he pääsivät sammuttamaan palavaa itälontoolaista taloa. Varmuutta siitä, sytyttivätkö mellakoitsijat palon, ei ole.Reuters-TV

Viranomaisten mukaan myös Britannian toiseksi suurimmassa kaupungissa Birminghamissa on puhjennut levottomuuksia. Kaupungin keskustassa on rikottu ikkunoita ja kauppoja on ryöstelty. Kyseessä oli ensimmäinen Lontoon ulkopuolella sattunut tapaus.

Poliisi kertoo pidättäneensä ainakin 87 nuorta, jotka mellastivat Birminghamin keskustassa. Yhden poliisiaseman kerrottiin palaneen.

Yöllä tuli tietoja myös mellakoinnista Liverpoolissa. Muun muassa autoja oli sytytetty tuleen Liverpoolissa, ja yleisradioyhtiö BBC kertoo jopa 200:n naamioituneen nuoren mellastaneen Toxtethin kaupunginosassa. Läntisessä Bristolissa poliisit ovat yrittäneet taltuttaa arviolta 150 nuoren mellakoitsijan joukkoa.

Poliisi pidättänyt yli 500

Poliisi on pidättänyt kolmen päivän aikana 525 ihmistä mellakoinnista. Sisäministeri Theresa Mayn mukaan syytteitä nostetaan ainakin 27 henkilöä vastaan. Yhteenotoissa on loukkaantunut 35 poliisia.

Poliisi on pyytänyt kansalaisilta apua tunnistaakseen ryöstöihin ja tuhotöihin syyllistyneet. Samalla poliisi on vedonnut asukkaisiin, jotta nämä vaikuttaisivat nuoriin levottomuuksien lopettamiseksi.

Britannian pääministeri on keskeyttänyt kesälomansa mellakoiden takia ja palaa Lontooseen. Hän johtaa puhetta Britannian hätätilakomitean COBRA:n kokouksessa ja tapaa sisäministeri Theresa Mayn, joka myös keskeytti lomansa mellakoiden takia.

Cameron kutsui koolle myös lomalla olleen Britannian parlamentin.

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa lauantai-iltana Pohjois-Lontoon Tottenhamista, johon väkijoukko kerääntyi osoittamaan mieltä poliisin luotiin kuolleen 29-vuotiaan miehen vuoksi. Mielenosoitus muuttui pian väkivaltaiseksi mellakoinniksi, kun jopa 500 henkilöä kerääntyi Tottenhamin poliisiaseman ympärille.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AFP, AP