Harjoittelijat tekevät virkamiesten töitä reilulla tonnilla kuukaudessa

Ministeriöt ovat suosittuja harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Erityisesti kesäisin harjoittelijat hoitavat tuntuvan osan ministeriöiden käytännön tehtävistä. Eniten opiskelijoita työllistää ulkoministeriö, jonka palkkalistoilla on vuosittain noin 60 harjoittelijaa.

Kotimaa
Mies kävelee toimistotalon käytävällä.
Yle

Opiskelijoiden määrä virastojen käytävillä riippuu ministeriön koosta, mutta keskimäärin valtionhallinnon harjoittelupaikkojen määrä on ollut hienoisessa kasvussa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriössä harjoittelee tänä vuonna noin 30 opiskelijaa. Tavallisesti luku pyörii 20:n molemmin puolin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitussihteeri Leo Liukkosen mukaan harjoittelupaikkojen määrään on todennäköisesti vaikuttanut hallituksen linjaus, jonka mukaan valtionhallinnon tuottavuusohjelma ei koske harjoittelijoita. Kuluvan vuoden alusta alkaen harjoittelijoiden työpanosta ei ole ynnätty koko ministeriön henkilötyövuosiin.

- Valtiovarainministeriössä on tavallisesti 20 - 25 harjoittelijaa vuodessa. Puolet harjoittelijoista tulee yliopistosta ja puolet ammattikorkeakouluista. Viime vuosina erityisesti sihteeriharjoittelijoita on tullut lisää, mutta tuskinpa määrä kovinkaan paljon tästä kasvaa, ennustaa valtiovarainministeriön henkilöstösihteeri Marja Liisa Ekroth.

Oikeita töitä

Korkeakouluharjoittelu on monelle opiskelijalle ensimmäinen oman alan työpaikka. Ministeriöiden mukaan harjoittelijoiden pöydille kiikutetaan monipuolisia ja vaativia työtehtäviä. Lisäksi kaikille harjoittelijoille pyritään järjestämään henkilökohtainen ohjaaja. Aina tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu, ja yksi ihminen ohjeistaa useampaa harjoittelijaa samalla kertaa.

Iso osa etenkin yliopisto-opiskelijoiden harjoittelusta kuluu erilaisissa järjestelytehtävissä, joissa opiskelijat auttavat kokousten ja tapahtumien organisoinnissa. Harjoittelijoita työskentelee myös tutkimusavustajina.

Ammattikorkeakoulussa harjoittelu kuuluu perinteisesti opetussuunnitelmaan, siksi AMK-opiskelijoiden työnkuva on tarkemmin määritelty. Suurin osa ministeriöiden AMK-harjoittelijoista suorittaa tradenomin tutkintoa, ja he hoitavat normaalisti virastojen juoksevia asioita sihteerin tehtävissä.

Palkka reilun tonnin kuussa

Yliopisto-opiskelijoiden harjoitteluajan palkasta huolehtivat sekä opiskelijan opinahjo että ministeriö. Tavallisesti yliopisto maksaa kahden ensimmäisen kuukauden palkan ja viimeinen kolmannes menee ministeriön piikkiin. Yliopistoharjoittelu kestää normaalisti kolme kuukautta. Ammattikorkeakoulussa opiskelevien noin viiden kuukauden harjoittelujakson tulot tilitetään kokonaan valtion kassasta.

Vastuullisista työtehtävistä huolimatta harjoittelijoiden palkka on keskimäärin hieman yli tuhat euroa kuukaudessa. Tänä vuonna yliopisto tukee ministeriötä korkeintaan 1 071 eurolla työkuukautta kohden. Työnantajan sivukulut huomioiden tukisumma on maksimissaan 1 368 euroa. Opiskelijat ovat harjoitellesaan oikeutettuja myös opintotukeen.

Ulkoministeriö harjoittelupaikkojen ykkönen

Myös harjoittelijoiden käytännön töissä ilmenee toisinaan ongelmia. Vaikka ministeriöistä vakuutetaan, että kaikille harjoittelijoille pyritään järjestämään erikseen räätälöityä työtä, YLE Uutisten tietojen mukaan esimerkiksi ulkoministeriössä on ilmennyt harjoittelijoille korvamerkittyjä työtehtäviä, joissa uusi opiskelija on jatkanut täsmälleen siitä, mihin edellinen harjoittelija on kolmen kuukauden aikana päässyt.

Ulkoministeriön hallinnollisen ulkoasiainsihteerin Helena Selkäinahon mukaan valtaosa ministeriön harjoittelijoista on tyytyväisiä työrupeamaansa. Selkäinaho kuitenkin myöntää, että joissain tapauksissa toinen harjoittelija saattaa jatkaa suoraan edellisen töitä. Hänen mukaansa kehitykseen on vaikuttanut muun muassa valtionhallinnon henkilötyövuosien supistukset.

- Olisi ehkä varaa tiukentaa, mitä harjoittelijat tekevät, mutta en tiedä olisiko se opiskelijoiden kannalta paras ratkaisu. Se voisi johtaa harjoittelupaikkojen vähenemiseen, Selkäinaho sanoo.

Ulkoministeriö on vuodesta toiseen ollut opiskelijoiden suosikki harjoittelupaikaksi. Ministeriöön lähetetään joka vuosi satoja hakemuksia harjoittelupaikan toivossa. Ulkoministeriössä työskentelee vuosittain noin 60 harjoittelijaa. Ministeriön palkkalistoilla on Suomessa ja ulkomailla yli 1 500 työntekijää.

Lähteet: YLE Uutiset / Samuli Harala