1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi opetusministeri ei lämpene kristillisille kouluille

Kristilliset koulut ovat kasvattaneet suosiotaan. Suomessa toimii jopa parikymmentä yksityistä kristillistä koulua. Joillakin paikkakunnilla kristillistä koulua voi käydä jo esikoulusta peruskoulun loppuun saakka. Yleensä kristilliset koulut eivät ole sitoutuneita mihinkään tiettyyn uskonsuuntaukseen, poikkeuksena Adventtikirkko, jolla on useita kouluja eri puolilla maata.

Kotimaan uutiset
Oppilaita tunnilla Vaasan kristillisessä koulussa.
Oppilaita tunnilla Vaasan kristillisessä koulussa.Yle

Opetusministeriöön on tullut jälleen hakemuksia uusille kouluille tai opetusluvan laajentamiselle esikouluun tai yläkouluun. Kristillisten koulujen lupien kohtalo on usein kiinni siitä, mitä puoluetta opetusministeri kullakin hallituskaudella edustaa. Kristillisten koulujen verkostossa odotettiinkin jännityksellä nykyisen hallituksen paikkajakoa.

Tuore opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) ei lämpene kristillisten koulujen laajentumispyrkimyksille. Hän kokee tärkeämpänä kehittää peruskoulua sellaiseksi, että se tyydyttäisi lapsia ja vanhempia. Gustafsson sanoo Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa, että yksityiskoulujen olemassaolo on rikkaus, mutta hän ei halua olla merkittävästi niiden määrää lisäämässä.

Vaasan Kristillisen koulun rehtori Sanna Schöning perustelee kristillisten koulujen tarvetta sillä, että vanhemmat haluavat lapsilleen opettajan, jonka arvomaailman he tuntevat. Hänen mielestään opettajat voivat nykyään olla hyvinkin erilaisia maailmankatsomukseltaan ja arvomaailmaltaan, ja tulla tahtomattaankin välittäneeksi omia käsityksiään oppilailleen.

Opetusministeri Gustafsson ei pidä hyvänä suuntauksena sitä, että lapsia kasvatettaisiin hyvin yksiulotteisen ihmiskäsityksen varassa. Kuten edellinenkin sosialidemokraattinen opetusministeri Antti Kalliomäki (2005-2007), Gustafsson perää kouluihin moniarvoisuutta.

Opetusministeriöstä kerrotaan, että uusista kristillisten koulujen toimiluvista päätetään aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Lähteet: Ajankohtainen kakkonen / Hanna Juuti

Lue seuraavaksi