USA rajoittaa rekkojen polttoaineenkulutusta - teollisuus ilahtui

Yhdysvalloissa on annettu ensimmäistä kertaa säädökset, kuinka paljon raskaat ajoneuvot saavat kuluttaa polttoainetta. Kulutuksen on laskettava vuoteen 2018 mennessä viidenneksellä. Ajoneuvoteollisuus on ilahtunut säädöksistä.

Ulkomaat

Radioasema NPR:n haastattelemat yritysjohtajat pitävät uusia säädöksiä toivottuina.

- Toivotamme tämän haasteen tervetulleeksi ja uskomme, että se hyödyttää kaikkia osapuolia, niin kuluttajia kuin teollisuuttakin. Kuluttajat saavat nyt mitä toivovat, ja he toivovat parempaa polttoainetaloutta, sanoo moottorivalmistaja Cumminsin johtajistoon kuuluva Rich Freeland.

Uudet säädökset koskevat monenlaisia ajoneuvoja avolavapakettiautoista raskaimpiin rekkoihin, jäteautoihin ja koulubusseihin.

Teollisuus uskoo, että se pystyy teknisin uudistuksin saavuttamaan tavoitteet. Autojen tekniikassa on parantamisen varaa. Taloudellisuutta voidaan parantaa mm. paremmilla renkailla ja vähentämällä renkaiden määrää, pienentämällä ajoneuvojen ilmanvastusta ja kehittämällä moottoritekniikkaa.

Valtiovalta on säädöksiä antaessaan pyrkinyt myös vähentämään maan riippuvuutta öljyntuonnista. Autot, jotka valmistetaan vuosien 2014 - 2018 välisenä aikana kuluttavat 530 miljoonaa barrelia vähemmän polttoainetta kuin nykykalusto.

Uusien säädösten mukainen autoteknologia nostaa hieman autojen hintaa, mutta raha saadaan monin verroin takaisin. Esimerkiksi rekan kauppahinta nousee runsaat 6 000 dollaria, mutta polttoainekuluja säästyy ajoneuvon elinkaaren aikana lähes 80 000 dollaria.

Ympäristönsuojelijat ovat tyytyväisiä uudistukseen, joskin heidän mielestään uudistusta on tulevaisuudessa jatkettava. Nyt annetut säädökset eivät esimerkiksi vielä riitä kannustamaan autonvalmistajia siirtymään hybriditeknologiaan.

Lähteet: YLE Uutiset, NPR