Hyppää sisältöön

Aamun lehdet

Maailmantalouden ja pörssien viime päivien turbulenssin vaikutukset kotimaan talouteen huolestuttavat useita aamun lehtiä. Myös koulukiusaaminen ja Britannian mellakat puhuttavat lehtiä.

Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan valtiontalouden kestävyyden ohella tulevina kuukausina kokeeseen voi joutua myös hallitusyhteistyön lujuus. Lehti pohtii pääministeri Jyrki Kataisen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen erineviä lausuntoja akuutista taloustilanteesta ja tilanteen vaatimista toimista meillä Suomessa.

Katainen haluaisi nopeampaa reagointia ja valtiontalouden sopeutustoimien tarkastelua kuin valtiovarainministeri Urpilainen, joka ei näe tarvetta lisäleikkauksiin tai veronkorotuspäätöksiin tulevassa budjettiriihessä. Kalevan mukaan tämä on poikkeuksellista. Yleensä valtiovarainministeri vetää pääministerin tuella tiukkaa säästö- ja tasapainotuslinjaa ja muualta kuuluu tuskainen valitus. Nyt budjettiministeriön vetäjä puolustaa linjaa, jota monet ekonomistit ja jopa oma ministeriö moittivat löysäksi.

Keskisuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan poikkeukselliset ajat vaativat poliittisilta päättäjiltä enemmän kuin normaaliajat. Lehti kaipaa politiikkaan enemmän johtajuutta, joka tuntuu nykypolven poliitikoilta olevan hukassa. Poliittiset päättäjämme ovat untuvikkoja, lehti toteaa ja listaa tähän kastiin mm. kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Jyrki Kataisen, SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen, keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen, vasemmistoliiton puheenjohtajan, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen sekä vihreiden puheenjohtajan, ympäristöministeri Ville Niinistön.

Keskisuomalaisen mukaan poliitikkojen päätöksenteko näyttää vain reagoinnilta kulloiseenkin tilanteeseen, vaikka poliitikoilta odotetaan nyt enemmän näkemyksellistä Suomen johtamista tulevaisuuteen. Edellinen näkemyksellinen johtava poliitikko oli Paavo Lipponen. Hänen jälkeensä vallassa ovat olleet vain asioidenhoitajat, lehti arvioi.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo puolestaan eduskunnan entisen puhemiehen Paavo Lipposen harkitsevan lähtemistä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Lipponen kertoo rohkaistuneensa puntaroimaan asiaa uudelleen koska moni on toivonut hänen lähtevän kisaan. Lipponen ilmoittaa lopullisen kantansa ehdokkuuteen huomenna tai viimeistään ylihuomenna, kertoo lehti.

Ilkka (siirryt toiseen palveluun) puuttuu puolestaan koulukiusaamiseen, joka on suomalaisessa peruskoulussa valitettavan yleistä. Ei tarvita kuin valtavirrasta tai luokan kovaäänisimmästä poikkeava paita tai reppu, niin on vaarassa joutua kiusatuksia. Mannerheimin lastensuojeluliiton keräämien tietojen mukaan toistuvan kiusaamisen kohteeksi joutuu keskimäärin 6-10 prosenttia oppilaista. Täytyy muistaa ettei kiusaaminen ole aina kovaäänistä huutelua ja repusta kiskomista - se voi olla myös hiljaista eristämistä. Sitä ettei kukaan puhu välitunnilla tai ota mukaan ryhmätöihin. Kiusaaminen pitää tunnistaa heti alkuvaiheessa, korostaa Ilkka.

Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) pohtii Britannian mellakoinnin syitä. Poikkeuksellista väkivaltaisissa mellakoissa on ollut niiden niiden laajuus, aineellinen tuho ja leviäminen pääkaupungin Lontoon ulkopuolelle. Viranomaisten mukaan ryöstelyyn, ilkivaltaan ja tihutöihin ovat osallistuneet lähinnä nuoret. Turun Sanomien mukaan puheet, joiden mukaan kyseessä olisi puhtaasti rikollista toimintaa, eivät täytä poliittisen ja yhteiskunnallisen analyysin tunnusmerkkejä. Työttömyys, tuloerot, sisäiset ongelmat, huumeet, rikollisuus ja väestönryhmien vastakkainasettelu koettelevat Lontoon lähiöitä, lehti muistuttaa. Syihin olisi päästävä käsiksi sosiaalipolitiikan ja hyvinvointivaltion keinoin.

.
.