Valtteri Bottas ei kiirehdi F1-kuskiksi

Nastolalainen Valtteri Bottas valittiin puolitoista vuotta sitten Williamsin F1-talliin testikuljettajaksi. Mies ajaa myös GP3-sarjaa, jota hän tällä hetkellä johtaa. Bottaksen tavoitteet tuleville vuosille ovat kovat, mutta kiirettä hänellä ei vielä ole.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas viettää liikkuvaa elämää, mutta pyrkii käymään kotikonnuillaan Suomessa säännöllisesti.Hanski Kinnunen / Yle

Valtteri Bottas pitää tätä nykyä kotiaan Englannissa, mutta käy Suomessa ainakin kerran kuukaudessa. Vierailuihin vaikuttanee se, että tyttöystävä, kilpauimari Emilia Pikkarainen asuu Vantaalla ja äiti Lahdessa.

Bottaksen mukaan parisuhde on kestänyt hyvin, vaikka molemmat reissaavat ympäri maailmaa.

- Kumpikin ymmärtää, että toisen pitää mennä. Menestyminen omassa lajissa vaatii sitä. Ja yhteistä aikaa löytyy aina jostakin.

Tyttöystävänsä tavoin Bottaskin harrastaa uintia. Laji on erinomaista harjoitusta kilpa-ajajalle, jonka on oltava hyvässä kunnossa.

Opettavaista aikaa

Bottas kertoo oppineensa Williamsin testikuljettajana paljon uutta. Teknistä tietoutta on tullut runsaasti.

Viime vuonna hän seurasi läpi esimerkiksi koko auton valmistusprosessin.

- Olen nähnyt myös F1-viikonloppuja ja tiedän, millaista touhu on. Vaikka GP3-kisat ajetaan samoilla radoilla ja viikonloppuina kuin F1-kisat, ero on melkoinen. Formuloissa kaikki on suurta.

Myös eri sarjojen autoissa erot ovat melkoisia, vaikka menopelit painavat saman verran.

- F1-auto lähtee ihan eri tavalla, koska pitoa ja tehoa on paljon. Kuskilta vaaditaan fyysisiä ominaisuuksia erilailla kuin GP3:ssa.

Vaihtelevaa menestystä

Bottaksen GP3-sarja alkoi tällä kaudella nihkeästi, mutta vauhti on parantunut koko ajan.

- Kaksi viimeistä kisaviikonloppua ovat menneet hyvin. Olin viikonlopun molemmissa kisoissa palkintopallilla. Viimeisimpänä Budapestissa löydettiin autoon säädöt kuivalle kelille. Ensimmäisenä päivänä tuli voitto ja toisena toinen sija, nuorimies toteaa.

- Oli onnea, sillä pahimmat kilpakumppanit jäivät ilman pisteitä näissä kisoissa, hän naurahtaa.

Varsinkin GP3:ssa, jossa autot ovat kaikilla samanlaiset, säädöt ja rengasvalinnat vaikuttavat merkittävästi vauhtiin. Bottaksen mukaan silti kuljettajan panos on edelleen suorituksessa tärkeä.

- Jos haluaa olla palkintopallisijoilla, pitää sekä auton, että kuskin olla täysin kunnossa.

Sarjan voitto tähtäimessä

GP3- sarjassa on jäljellä neljä lähtöä kahtena kilpailuviikonloppuna. Valtteri Bottaksen tavoite on sarjan voitto.

Samalla haaveena siintelee paikka formulaykkösissä kisakuskina.

Jatkosta Bottas aikoo päättää vasta kauden jälkeen. Jos kutsu käy, Villähteen oma poika on valmis F1-auton rattiin vaikka heti.

Kiirettä hänellä ei kuitenkaan ole.

- Minulla on aikaa. Täytän syksyllä vasta 22-vuotta. Jos F1-paikka ei tule ensi vuonna, ehkä seuraavana tai sitä seuraavana.

Lähteet: YLE Lahti / Hanski Kinnunen