Harkkotehtaan palo muuttaa turvallisuusjärjestelyjä

Hausjärven Oitissa heinäkuussa tapahtunut harkkotehtaan palo on jo aiheuttanut muutoksia Saint-Gobain Weberin tehtaiden turvallisuusjärjestelyihin. Ranskan päämaja on kieltänyt kaikissa tehtaissaan ajoneuvojen säilytyksen tehdastiloissa. Oitin palo sai alkunsa ilmeisesti tehtaan sisällä olleesta pyöräkuormaajasta.

Oitti
Tuotantojohtaja Juhani Ahonen puhuu matkapuhelimeen palaneen tehtaan pihalla
Tuotantojohtaja Juhani Ahonen kertoo, että uutta tehdasta palaneen tilalle suunnitellaan jo.YLE / Timo Leponiemi

Palaneen tehtaan korvaavassa tehdasrakennuksessa seinän eristyselementtien materiaali vaihtuu polyuretaanista todennäköisesti villaeristeeseen. Myös harkkojen tuotannossa käytetyt aluslevyt vaihtuvat muovisista teräksisiin, kertoo tuotantojohtaja Juhani Ahonen.

- Muovilevyt ovat olleet optimaalinen valinta, mutta tämä tulipalo osoitti, että niihin sisältyy riskejä. Teräksiset aluslevyt ovat kalliimpia, mutta ne myös kestävät paremmin kuin muoviset levyt. Samalla palokuormakin vähenee, sanoo Ahonen.

Saint-Gobain Weberin riskienhallintaohjeissa on määräyksiä muun muassa paloturvallisuudesta. Hausjärven kolme vuotta vanha tehdas ei kuitenkaan vastannut näitä määräyksiä, koska tehtaan rakentaminen aloitettiin saksalaisen Heidelberg Cementin toimesta, kertoo tuotantojohtaja Juhani Ahonen.

Ympäristöhaitat jäivät pieniksi

Tuhoutunut tehdasrakennus on pääosin purettu, mutta betonisiilon osalta perjantaina iltapäivällä ja maanantaina aamupäivällä siitä otettiin porausnäytteitä. Näytetulosten perusteella päätetään, puretaanko myös siilo vai voiko sitä käyttää uudessa tehtaassa.

- Rakennusteknisesti purkaminen olisi helpompaa, mutta rahallisesti tilanne voi olla toinen, arvioi Ahonen.

Palon aiheuttamien vahinkojen suuruutta ei vieläkään osata arvioida tarkasti. Vakuutusväkeä on Hausjärvellä käynyt Ranskasta asti. Osa tähän mennessä saaduista urakkatarjouksista on ollut sellaisia, että niissä on vedätyksen makua, myöntää Ahonen.

- Me saimmekin lisätehtäviä kotiläksyksi eli joudumme pyytämään uusia tarjouksia. Joka tapauksessa vahingot ovat useita miljoonia euroja, mutta kuitenkin alle kymmenen miljoonaa euroa, kertoo Ahonen.

Oitin harkkotehtaan palo sattui 9. heinäkuuta. Heti alkuun pelättiin palon aiheuttaneet ympäristöhaittoja Oitissa. Aluksi pieniä haitta-ainepitoisuuksia havaittiinkin, mutta uusimmissa tutkimuksissa tilanne näyttää nyt normaalilta.

Lähteet: YLE Häme