Kouluvuosi alkoi uudessa yläkoulussa

Ensimmäiset koululaiset ovat aloittaneet koulutyönsä Pohjois-Savossa. Kouluvuosi pyörähti käyntiin tiistaiaamuna Kuopion kristillisessä koulussa, jossa avattiin samalla myös Itä-Suomen ensimmäinen kristillinen yläkoulu. Suurin osa muista Itä-Suomen kouluista aloittaa uuden lukuvuoden torstaina.

Kristillinen perusopetus
Lapsia istumassa pulpettien äärellä luokkahuoneessa.

Kuopion kristillisen koulun pihamaalle kerääntyi tiistaiaamuna runsaasti innokkaita koululaisia odottamaan uuden lukuvuoden alkua. Alakoululaisilla koulupäivä alkoi vasta yhdeksältä, mutta innokkaimmat tulivat seuraamaan vanhempien oppilaiden kouluuntuloa jo tuntia aiemmin. 5-luokkalainen Eva ja 6-luokkalainen Miia kertoivat jännittävänsä ensimmäistä koulupäivää joka vuosi.

- Kyllä jännittää. En enää edes muista mitä ensimmäisenä koulupäivänä tehdään, varmaan tutustutaan paikkoihin, arvelee Eva.

- Tämä on tuttua hommaa, mutta joka vuosi jännittää, että mitä uutena lukuvuotena tapahtuu. Odotin kyllä jo kovasti koulunalkua, olisi voinut alkaa aikaisemminkin, sanoo Miia.

Oppilasmäärät kasvussa

Ensimmäinen koulupäivä oppilailla sujui muun muassa luokkiin jakautuessa ja tiloihin tutustuessa. Uusia remontoituja tiloja kouluun olikin saatu, sillä puukäsityöluokat muuttuivat uudeksi kristilliseksi yläkouluksi. Kuopion kristillinen koulu on nyt ensimmäinen koko perusopetuksen kattava kristillinen oppilaitos Itä-Suomessa.

- Tämä on todella historiallinen päivä meille. Se, että saimme opetusluvan myös yläkoululle, tarkoittaa sitä, että nyt meillä on jatkumo päiväkodista esikoulun ja alakoulun kautta aina yläkoulun yhdeksännelle luokalle. Pilke silmäkulmassa olen miettinyt jo seuraavaa askelta, joka voisi olla kristillisiin arvoihin pohjautuva lukio, sanoo rehtori Jaakko Haapala.

Uskontokunnasta riippumattomalla yksityiskoululla on ollut kysyntää, oppilasmäärät ovat tuplaantuneet kolmen vuoden aikana. Koulussa on nyt yhteensä 100 lasta. Yläkoulun ylimmillekin luokille on tullut oppilaita, vaikka se on vaatinut lapsilta koulun vaihtoa.

- Kävin alakoulun täällä, ja kun opettajat ja koulukaverit ovat tuttuja, niin vaihdoin taas kahdeksannelle luokalle takaisin. Toisessakin koulussa oli ihan kivaa, mutta tykkään enemmän pienemmistä opetusryhmistä, kertoo 8-luokkalainen Jemina Honkanen.

Kristillinen koulu on harvinainen

Yläkoulun vastaremontoidut tilat ovat vielä pelkistetyt valkoisine seinineen, mutta tarkoituksena on, että käsityö- ja kuvaamataidon tunnit hyödynnetään tilojen koristeluun. Oppilaat saavat rehtorin mukaan maalata seiniä ja kattoa ja esimerkiksi ommella verhoja ikkunoihin.

Itä-Suomessa ei ole lähitulevaisuudessa suunnitteilla muita kristillisiä yläkouluja. Kajaani haki lupaa kristilliseen yläkouluopetukseen Kuopion lailla, mutta lupaa ei myönnetty. Seuraavaksi kristillisiä kouluja suunnitellaan Jyväskylään ja Ouluun.

Kuopion Kristillinen koulu rahoitetaan pääasiassa valtionavustuksilla sekä yksityisillä lahjoituksilla.

Suurin osa Itä-Suomen muista kouluista aloittaa koulutyön torstaina, loput ensi viikolla.

Lähteet: YLE Savo