Hyppää sisältöön

Muumiotauti on omenien vitsaus

Muumiotauti riivaa puutarhoja erityisesti lämpiminä ja kosteina kesinä. Tauti aiheuttaa hedelmiin pehmeitä ruskeita laikkuja. Laikut leviävät ja muuttavat pian koko omenan ruskeaksi. Puutarhurin ainoa konsti säästyä pahoilta tuhoilta on kääriä hihat ylös ja ryhtyä hartiavoimin hommiin.

Muumioituneita omenia. Kuva: Sari Toivonen / Yle

- Muumiotauti on hygieniatauti. Sitä esiintyy silloin, kun puutarha ei ole kunnossa. Varsinkin syksyllä se pitää siivota perusteellisesti, kertoo puutarhaneuvoja ja hortonomi Sven Engblom.

Vitsauksen ehkäisemiseen ei ole olemassa erityisiä torjunta-aineita. Ainoa tapa pitää tauti kurissa on puutarhan hyvä hoito.

- Puutarhoissa puut istutetaan yleisesti liian tiheään, eikä puiden kasvaessa niitä leikata kunnolla. Tauti iskee silloin herkemmin kuin ilmavassa puutarhassa. Kaikki muumiotautiset hedelmät ja lehdet pitäisi myös kerätä heti pois. Niitä ei saa laittaa kompostiin, vaan kaatopaikalle, tai sitten polttaa jätteet pois. Taudista on vaikea päästä eroon, huokaa Engblom.

Muumiotauti leviää normaalisti itöiden kautta

Muumiotauti on Monilia-nimisen sienen aiheuttama tauti. Sieni talvehtii puiden oksissa valmiina leviämään kevään aikana puun lehtiin. Sienitauti hyökkää hedelmän kimppuun sopivissa olosuhteissa, mikäli se löytää hedelmästä pienenkin mekaanisen vaurion tai rupiläikän

- Varsinkin syyskesällä ampiaiset ovat erityisen kiinnostuneita omenapuista. Ne kalvavat omenoita ja siirtävät tautia omenasta toiseen, kertoo Engblom.

Muumiotauti leviää normaalisti itiöiden kautta, mutta rihmastojakin löytyy. Engblomin mukaan kerätytkään omenat eivät ole turvassa, vaan yksi mätä omena voi pilata koko laarillisen.

- Muumiotautinen omena voi koskettaa toista omenaa varastointivaiheessa ja tauti leviää rihmaston kautta terveisiin naapureihin, sanoo Sven Engblom.

Satonäkymä on vaihteleva

Omenan satonäkymät ovat hyvät varsinkin ammattipuolella. Kotitalouksien sato sen sijaan näyttää jäävän tautien takia vähäisemmäksi.

- Kotitarhoissa on ollut tänä kesänä erittäin paljon pihlajanmarjakoita. Ne tekevät reikiä omenoihin ja päästävät muumiotaudin sisään. Ammattipuolella tarhoja hoidetaan kuitenkin niin hyvin, etteivät taudit pääse lisääntymään, selittää Engblom.

Jouluomenat säilöön myöhään syksyllä

Omenoiden säilömiseen löytyy monta eri tapaa. Toiset laittavat omenat hiekkaan tai sahanpuruun ja toiset kääräisevät ne paperin sisään. Paperi imee turhan kosteuden pois, sekä estää tautien leviämisen. Ammattiviljelijät puolestaan säilövät omenat kylmävarastoon riittävän ilmavissa pakkauksissa.

Jouluomenat kannattaa säilöä kotioloissa alle viiden asteen lämpötilassa. Syksyllä poimittavat talvilajikkeet säilyvät hyvin jouluun tai jopa helmikuuhun asti.