1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulun piha voi olla liikuntaparatiisi

Turkulaisten koulujen pihat ovat kokeneet viime vuosina melkoisen muodonmuutoksen. Pihoille on hankittu liikuntavälineitä ja uusia keinuja. Myös koulun ympäristön asukkaat pääsevät nauttimaan liikuntavälineistä, sillä koulujen yhteyteen on rakennettu lähiliikuntapaikka.

Kuntolaitteet & kuntoiluvälineet
Lähistön lapset testasivat Kähärin koulun liikuntavälineitä jo ennen koulun alkua.
Lähistön lapset testasivat Kähärin koulun liikuntavälineitä jo ennen koulun alkua.YLE / MInna Rosvall

Turkulaisen Kähärin koulun pihaa viimeisteltiin vielä tällä viikolla. Noin 200 000 euroa maksavaa kunnostusta on tehty juhannuksesta asti. Lapset ovat osallistuneet suunnitteluun, kertoo koulun rehtori Kirsti Savikko.

- Lapsethan suunnittelivat tänne vaikka mitä - oli Jukuparkkia ja Edeniä ja kylpylää. Toki heille kerrottiin, että toteutus on sitten jotain aivan muuta. Keväällä saimme tietää, millainen suunnitelma lopulta on. Minun mielestäni se on Jukuparkin näköinen verrattuna siihen, mitä se oli, naurahtaa Savikko.

Aiemmin Kähärin koulun piha näytti samalta kuin koulun pihat yleensäkin - aika tylyltä. Rehtori kertoo, että koripallotelineitä ja joitakin muitakin liikuntavälineitä on saatu jo ennen. Uusittujen pihojen tarkoitus on kannustaa oppilaita liikkumaan. Rehtori Savikon mukaan lapset ovat liikkuneet jo aiemmin.

- Kyllä me osallistumme erilaisiin tapahtumiin ja meillä on jopa omat Kähärin olympialaiset, mutta nyt liikuntavälineisiin tulee varmasti oikein jonoa. Siihen pitää valmistautua.

Lapset ottaneet riemuiten pihan vastaan

Kähärin koulun pihalla on riittänyt liikkujia alkuviikon aikana, vaikka koulun alkuun on viikko aikaa. Uusia välineitä on kokeiltu. Maija Myllynen ja Peppi Kataja pitävät välineitä tosi hienoina. Tytöt aikovat käyttää laitteita ahkerasti, vaikka aiemminkin he ovat viilettäneet pitkin pihaa.

- Me ollaan leikitty vitosten kanssa ja ehkä heitetty frisbeetä. Sitten me ollaan juostu ja oltu hiekkalaatikolla sellaista hai-leikkiä.

Rehtori Kirsti Savikko haaveilee myös koulun lähelle tulevasta viljelypalstasta.

- Ei nyt ehkä mitään perunoita, mutta esimerkiksi perhospuutarha, kukkasia tai jotakin. Sitä varten meille sitten jätettiin oma alue tänne koulun taakse, kaavailee Savikko.

Kunnon piha voi auttaa oppimaan

Koulujen pihojen uudistamisen tavoitteena on, että piha kannustaa liikkumaan. Turun kaupunki on kunnostanut vuodesta 2007 lähtien pari pihaa vuodessa. Ensimmäinen oli Halisten kouluyksikön piha, seuraavana vuorossa on Martin koulun piha, jos tilaliikelaitos löytää rahat remontille. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta käsittelee Martin koulun pihan kunnostamista ensi viikolla

Pihojen kunnostukseen osallistuvat monet hallintokunnat yhteistyössä. Kasvatus- ja opetustoimen lisäksi mukana ovat tilaliikelaitos, ympäristö- ja kaavoitustoimi, liikuntatoimi ja nuorisotoimi.

Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimesta uskoo, että hyvät olosuhteet vaikuttavat myös oppimiseen.

- Kaikki mahdollisuudet, mitkä auttavat sitä, että lasten liikkuvuus lisääntyy välitunneilla ja koulupäivän jälkeen käytetään hyväksi. Hyvä ja hyvin varusteltu, miellyttävä koulupiha lisää oppimismahdollisuuksia ja oppimistuloksia kouluissa.

Lähiliikunta-alueella voi urheilla

Kunnostettujen pihojen lähistölle on rakennettu samalla lähiliikunta-alueita. Siellä lenkkeilijät voivat tehdä harjoituksiaan. Ainakin lähellä asuvat Katajan perheen tytöt ovat tyytyväisiä välineisiin.

- Minä aion ainakin lenkin jälkeen pysähtyä tähän ja tehdä lihaskuntoliikkeitä, lupaa pikkusiskojaan paimentanut Lotta Kataja.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall

Lue seuraavaksi