Leirin kauppakeskus kaatuu ilman erikoiskauppoja

Lappeenrannan Leiriin suunniteltava kauppakeskus kaatuu, mikäli alueelle ei sallita erikoiskauppaa. Tätä mieltä on teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kyösti Harju (kesk.). Myöskään Keskoa kauppakeskus ilman erikoiskauppoja ei kiinnosta.

Erikoiskaupat
Uusi kauppakeskus on suunniteltu rakennettavaksi kaupungin varikon paikalle.YLE Etelä-Karjala

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kyösti Harju pitää keskustan kehittämisen kannalta huonona asiana, mikäli erikoiskauppaa ei sallita Leiriin.

- Olisi paha, mikäli aluetta rautatiestä lentokentän reunaan ei saa kehittää, Harju sanoo.

Hänen mukaansa kaupungin pitäisi tehdä suunnitelmia vuotta 2020 silmällä pitäen, jolloin kaupan tilatarpeen ennustetaan olevan Lappeenrannassa huomattavasti nykyistä suuremman. Samalla kaupungin keskusta laajenee.

Leirin erikoiskaupat ovat esillä teknisessä lautakunnassa tänään keskiviikkona. Tekninen johtaja Jussi Salo esittää lautakunnalle, ettei Leiriin suunnitellussa kauppakeskuksessa ole tarvetta pienille erikoiskaupan, kuten pienten vaate- ja kenkäliikkeiden tiloille.

Puheenjohtaja Kyösti Harju ennakoi lautakunnan äänestävän päätöksestä. Hän ei usko asian jäävän enää pöydälle.

Kesko: Pienempi kokonaisuus ei kiinnosta

Kesko lähtee suunnitelmissaan Rakennusliike SRV:n kanssa siitä perusliikeideasta, että Leirin kauppakeskuksessa on tavaratalon lisäksi ruokakauppa, elokuvateatteri sekä erikoiskauppoja. Erikoiskaupalla on suuri rooli. Kaupungin ydinkeskusta ei Keskon aluejohtajan Timo Heikkilän mukaan tyhjenisi kaupoista.

- Olemme saaneet jo yhteydenottoja kiinnostuneilta yrittäjiltä vaikka markkinointia ei ole pystytty tekemään. Lappeenrantaan olisi tulossa noin 40 uutta erikoiskauppaa. Osa liikkeistä on sellaisia, joita ei Suomessa vielä edes ole, kertoo Heikkilä.

Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo mainitsee tekniselle lautakunnalle tekemässään esityksessä, että erikoiskaupan toimitilatarve voidaan myös pidemmällä tähtäyksellä täyttää ydinkeskustan vireillä olevilla ja suunnitelluilla hankkeilla. Keskon aluejohtajan näkemyksen mukaan kaupungissa ei ole montaa suuntaa, mihin kauppa voisi laajentua.

Heikkilän mukaan asiakkaiden nykyinen käyttäytyminen puhuu kauppakeskusten puolesta. Kuluttajalle on tärkeää, että tarjonta on lähellä.

- Asiakkaat haluavat tehdä ostoksilla hintavertailuja paikassa, jonne on helppo tulla ja vaikkapa syödä. Sen takia kauppakeskuksia on tullut Suomeen.

Eekoolla uusia suunnitelmia

Etelä-Karjalan osuuskauppa on tehnyt Leiriin niin sanotun Polarin kiinteistöön kaavamuutoshakemuksen, joka tuplaisi kiinteistön rakennusoikeuden. Prisman naapurissa olevassa kiinteistössä sijaitsee muun muassa kierrätystavaratalo Kontti sekä kirpputoreja.

Toimitusjohtaja Ahti Mannisen mukaan osuuskauppa varautuu muutoksella tulevien vuosien laajennuksiin.

- Ajatuksissa on mahdollinen Prisman laajennus ja muita tiloja, Manninen sanoo.

Eekoolle sopii ajatus, jonka mukaan Leiriin ei sallittaisi erikoiskauppoja. Kaupunki kuitenkin saattaisi Mannisen mukaan tehdä samalla karhunpalveluksen, mikäli keskustaan ei saada aikaiseksi lisää tilaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala