1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

Sellutehtaan lopun tunnoista tutkimus

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutustuu metsäteollisuuden kansainvälistymisen vaikutuksiin Kemijärvellä. Tutkijat selvittävät, millä eri tavoin paikalliset asukkaat voivat olla riippuvaisia metsäteollisuudesta.

Kuva: YLE / Jyri Tynkkynen

Suomesta kansainvälisessä tutkimushankkeessa "Pohjoiset metsäyhteisöt globalisoituvassa maailmassa" on mukana Jyväskylän yliopiston etnologian professori Hanna Snellman. Hän tutkii sellutehtaan lopettamisen vaikutuksia Kemijärvellä.

Professori Snellman on edelleen kiinnostunut saamaan lisää tutkimusaineistoa kemijärveläisiltä.

- Tällä hetkellä ei ole meneillään mitään järjestelmällisiä haastatteluita, ne tehtiin pari kesää sitten. Mutta jos jollakin on aikaa ja intoa kirjoittaa ja lähettää minulle Jyväskylän yliopistoon oma tarinansa tai työhistoriansa siitä näkökulmasta, miten on tehtaan lakkauttamisen itse kokenut, olisin perin juurin kiitollinen.

- Tai vielä parempi, jos siinä on mukana myös vanhempien ja vaikka isovanhempienkin tarina, koska Lappi ja Kemijärvihän on semmonen paikka, jonne on aina tultu työn perässä tai josta on aina lähdetty työn perässä.

Tutkijaryhmä on haastatellut ihmisiä myös Mäntässä, Kanadan Pohjois-Ontariossa ja Uruguayssa Fray Bentosin sellutehtaan vaikutuspiirissä. He järjestävät aiheesta avoimen seminaarin Kemijärven valtuustosalissa keskiviikkona kello 17.