Varastettu ikoni matkaa kotiin

Runsas vuosi sitten Helsingistä Uspenskin katedraalista varastettu Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikoni on kunnostettu Valamon konservointilaitoksessa. Tiistaina ikoni lähti kotimatkalle ja käy keskiviikkona ortodoksikirkoissa Kaakkois-Suomessa.

Uskonnollinen taideteos
Jumalanäidin ikonia kannetaan ristisaatossa kirkkoon
YLE

Ikonin kotimatka alkoi tiistaina rukouspalveluksilla Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkossa ja Lintulan Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Iltapäivällä vuorossa on vielä Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkko.

Keskiviikkona ikoni on esillä Pyhän Nikolaoksen kirkossa Imatralla kello 11-13, Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkossa Lappeenrannassa kello 14-16 ja Ristin ylentämisen kirkossa Kouvolassa kello 18-19.

Torstaina ikoni on kello 10-12 Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkossa Haminassa ja Pyhän Nikolaoksen kirkossa Kotkassa kello 13-15. Sieltä ikoni siirtyy Porvooseen, Järvenpäähän ja Vantaalle.

Helsingissä kovia kokenut ikoni palaa juhlallisuuksien kera takaisin Uspenskin katedraaliin lauantaina.

Pyhä kuva varastettiin Uspenskin katedraalista kesäkuussa 2010. Ikoni vaurioitui pahoin, koska se oli maahan kätkettynä Turussa puoli vuotta ennen kuin varkaus selvisi.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala