60 voipakettia kevyempänä moni asia on toisin

Kokkolalainen Kristiina Pesola haaveili ensin vain tuoreimpien kesäkilojen karistamisesta. Niukkaenergisellä dieetillä tippui kuitenkin lähes 30 kiloa puolessa vuodessa. Salaatin syönti on lisääntynyt, mutta eivät herkutkaan ole täysin pannassa. Närästys jäi, vaatteet istuvat ja juoksukin kulkee.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Kristiina Pesola tunsi ensimmäisen kerran olevansa ylipainoinen viisi vuotta sitten, kun raskauksien jälkeiset kilot eivät karisseetkaan. Painonpudotusta tuli kokeiltua monenlaisilla konsteilla ja ryhmillä, mutta tarina oli tuttu:

- Kilot tulivat takaisin, korkojen kanssa.

Ylipaino vaivasi päivittäin; vaatteet Kristiina valitsi peittävyyden perusteella. Nuorempana rakas liikuntakin kävi hankalaksi. Myös närästysvaiva yltyi niin, että lopulta lääkkeen syöminen oli jokapäiväistä.

Viimeinen niitti oli se, kun viime vuoden kesällä kiloja tuli taas viisi lisää. Tyttären rippijuhlakuvista Kristiina ei enää tunnistanut itseään.

Vihreää rajattomasti, herkkuja harvakseltaan

Ryhdyttyään muuttamaan Cambridge-ohjelman ruokavalioa Pesola noudatti niukkaenergistä dieettiä tunnollisesti ja haaveili ensin vain noiden kesäkilojen tiputtamisesta.

- En uskaltanut toivoa normaalipainoa!

Salaattia uudessa ruokavaliossa kuluu valtavasti aiempaa enemmän, samoin Kristiina vannoo vedenjuonnin nimiin. Mistään Kristiina ei kieltäydy täysin, mutta esimerkiksi juhlapöydästä hän poimii vain ihanimmat herkut ja jättää arjessa "pakkopullan" syömättä.

Hampurilaisia on vuoden sisään mennyt vain yksi ja pizzaakin hän syö harvakseltaan. Mutta ei kaipuutakaan ole ollut:

- Grilliltäkin voi tilata pihvin ja salaatin.

Punnituksista turvaa vielä vuoden ajan

Puoli vuotta ruokavalion muuttamisesta Kristiina Pesolan paino oli laskenut 30 kiloa ja nykyään moni asia on toisin. Olo on kotoisampi sekä henkisesti että fyysisesti. Närästys on poissa, vaatteet istuvat ja juoksu sujuu niin, että nainen lähti juoksukouluun.

Paino on pysynyt pudotetuissa lukemissa jo puoli vuotta, ja vielä ainakin vuoden ajan Pesola aikoo käydä punnituksissa. Pari vuotta painonpudotuksen aloittamisesta ihmisen uskotaan jo tottuneen uuteen olemukseensa ja pelko jojoilusta alkaa hälvetä.