1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ralliraita

Huutokauppa ja kirpputori SF Filmikylässä

Miikkulan raitilla SF-Filmikylässä Kontiolahdella paukkaa huutokauppameklarin nuija lauantaina 13. elokuuta. Elämä ja työ filmikylässä ei ole päättymässä; kyseessä on proosallinen nurkkien siivous. Karjalan Kunnaista ja Lieksa- ja Ralliraita- elokuvista tuttuja autoja, huonekaluja, ja kaikenlaista rekvisiittaa vaatteita myöten on tyrkyllä iltapäivän ajan.

Kuva: YLE / Siru Päivinen

Vuonna 2003 Markku Pölösen ja Satu Sadinkankaan ajatuksissa siinteli elokuvakylä, jossa voisi filmata elokuvia ja tv-sarjaa. Ajatuksilla on oma tapansa muuntua todellisuudeksi, niinpä Pohjois-Karjalaan Kontiolahdelle syntyi parin vuoden aikana filmikylä, jonka raitti tuli televisiosarja Karjalan Kunnaiden myötä tutuksi kautta maan.

- Vuonna 2006 täällä jo kuvattiin, ja siitä lähtien kaikenlainen elokuvarekvisiitta on kasvanut täällä iloisesti korkoa. Meille on kertynyt käsittämätön määrä "kivaa pikku kaikkea", filmikylän toimitusjohtaja Satu Sadinkangas hymähtää.

Elokuvaväki toi jo tulokuormassaan muun muassa Badding- ja Koiran kynnen leikkaaja-elokuvien rekvisiittaa. Sittemmin televisioon on syntynyt 36 osaa Karjalan kunnailla -sarjaa, ja valkokankaalle elokuvat Lieksa ja Ralliraita. Niiden syntyyn on tarvittu ihmisten lisäksi myös mittava määrä vaateita, autoja, huonekaluja sun muuta rekvisiittaa ja kulissia.

Paljon pieniä kivoja hyllyjä

SF Filmikylän portilla tulijaa tervehtii kaksi Ralliraita-elokuvasta tuttua ralliautoa. Ne kymmenkunnan muun auton kanssa myydään huutokaupassa, joka alkaa lauantaina klo 14. Jo ennen sitä, kello 13 avautuu kirpputori, josta puolestaan voi löytää vaikkapa Miikkulan Maikin, Arjan tai Harrin päällä olleita vaatteita, Maikkilan vanhoja kattotiiliä, vanhoja ikkunoita ja ovia, kenkiä, laukkuja, verhoja ja muita kankaita, huonekaluja ja astioita.

- Kaikkea tätä "pientä kivaa" emme mitenkään voi säilyttää täällä talven yli, vaan rekvisiittaa on saatava pienempään tilaan pakkaskuukausien ajaksi. On myös niin, että tavarat kuluvat telkkarissa ja filmeillä. Ei yhtä ja samaa astiastoa voi kierrättää kovin monessa elokuvassa. Etualan rekvisiitta jää myös katsoja mieleen ja sen on oltava mahdollisimman uniikkia joka elokuvaan, Satu Sadinkangas toteaa.

Vuoret siintävät

Tällä hetkellä Filmikylässä työstetään Omaa maata tv-sarjaa, jonka lisäksi toiveissa on päästä tulevana kesänä kuvaamaan Veikko Huovisen teosta Siintävät vuoret.

- Kurkistus Kulisseihin -kierros on kuluvana kesänä vetänyt Filmikylään tutustujia yli 50 bussilastillista, heidän lisäkseen meillä on kyläillyt satoja yksittäisiä kävijöitä. Tämä kesä olikin siitä poikkeuksellinen, ettei vierailijoiden kanssa jouduttu lainkaan väistelemään kuvausryhmiä. Kesäteatterissa kävijöitä on ollut lähemmäs 2700, Sadinkangas kertoo.

Elokuun lopulla tv-ruutuun palaa Harrin ja Arjan lisäksi muukin Miikkulan väki. Jaksot 25-36 tulevat keventämään pimeneviä syksyn iltoja; tosin Harrin rakkaalla jenkkikaaralla lienee silloin oikeassa elämässä jo uusi omistaja.