Britannian hulinointi leviää - poliisi rauhoitti Lontoon

Britanniaa riivaavat nuorisolevottomuudet ovat levinneet useisiin kaupunkeihin. Lontoo on kuitenkin ollut keskiviikon vastaisena yönä rauhallinen vahvan poliisivoiman vartioidessa katuja.

Ulkomaat
Palokunta sammuttaa mellakoitsijoiden polttamaa autoa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä West Bromwichissa Britanniassa.
Palokunta sammuttaa mellakoitsijoiden polttamaa autoa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä West Bromwichissa Britanniassa.Reuters

Nuoriso on ryöstellyt kauppoja, tuhonnut omaisuutta ja sytyttänyt tulipaloja ainakin Manchesterissä, Liverpoolissa, West Bromwichissa ja Wolverhamptonissa. Pienempiä yhteenottoja on tullut tietoon Birminghamissa, Leicesterissä, Gloucesterissa ja Lontoon pohjoispuolella Milton Keynesissä.

Lontoo on ollut huomattavan rauhallinen sen jälkeen, kun viranomaiset toivat kaupungin kaduille 16 000 poliisia. Paikoin myös kaupunginosien asukkaat ovat alkaneet valvoa järjestystä. Monet kaupat pitivät toisin illalla ovensa suljettuina.

Britannian mellakoissa on pidätetty kaikkiaan jo lähes tuhat ihmistä. Poliisi arvelee, että sillä on edessään kaupungin historian suurin rikostutkinta.

Muualla poliisin toiminta ei ole onnistunut yhtä tehokkaasti hillitsemään mellakointia. Esimerkiksi Manchesterissä hulinoitsijat sytyttivät tuleen useita autoja. Liverpoolissa roihusi myös kaksi paloautoa.

Kussakin kaupungissa riehumassa on ollut muutamia satoja nuoria. Poliisi on tehnyt satoja pidätyksiä.

Britannian johto luonnehtii hulinointiin osallistuneita rikollisiksi, joita rangaistaan teoistaan.

Myös esimerkiksi Manchesterin poliisijohto on puhunut mellakoita aiheuttaneista rikollisjoukoista.

- Nämä ihmiset eivät protestoi mitään vastaan, minkäänlainen epäoikeudenmukaisuus ei ole johtanut tähän. Tämä on vain ja ainoastaan rikollista käyttäytymistä, pahinta mitä olen koskaan nähnyt tässä laajuudessa, sanoi Manchesterin apulaispoliisipäällikkö Gary Shewan.

YLE Uutisten paikalla oleva toimittaja Olli-Pekka Sulasma arvioi, että Britanniassa on alkamassa suuri keskustelu yhteiskunnan tilasta. On pohdittava, kuinka maahan on päässyt syntymään ihmisryhmä, joka tuntee olevansa täysin yhteiskunnan ulkopuolella ja pitää itselleen oikeutettuna mellakoida ja ryöstellä kauppoja.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset