Cameron: Mellakoitsijat tunnistetaan kuvista ja löydetään

Britannian pääministeri David Cameron sanoo, että poliisi tunnistaa mellakoitsijoita parhaillaan valvontakamera- ja televisiokuvista ja heidät tullaan pidättämään. Mellakoiden alkamisen jälkeen on pidätetty kaikkiaan 1 200 ihmistä ja sadat heistä ovat saaneet jo syytteen.

Ulkomaat
Britannian pääministeri David Cameron antamassa lausuntoa hätätilakomitean kokouksen jälkeen keskiviikkona Lontoossa.
Britannian pääministeri David Cameron antamassa lausuntoa hätätilakomitean kokouksen jälkeen keskiviikkona Lontoossa.Reuters

Poliisi varautuu myös vesitykkien käyttöön, jotta neljättä päivää jatkuneet levottomuudet saadaan loppumaan. Vesitykit saadaan tarpeen vaatiessa poliisin käyttöön vuorokauden varoitusajalla. Aiemmin niitä ei ole käytetty Britannian maaperällä. Cameron kertoo, että jo aikaisemmin poliisille on annettu lupa käyttää kumiluoteja.

Cameron kiittelee poliisin ja pelastushenkilöstön toimia viime yönä. Hän katsoo, että poliisin läsnäolon lisääminen Lontoossa rauhoitti tilannetta kaupungissa. Viime yönä kaduilla partioi 16 000 poliisia.

- Emme aio antaa pelon ilmapiirin levitä maassa. Hallitus aikoo puuttua tiukasti tilanteeseen, ja kaikki keinot käytetään, jotta järjestys palautuu, painottaa Cameron hätätilakomitean kokouksen jälkeen antamassa lausunnossaan.

Vaikka Lontoossa viime yö oli aiempia rauhallisempi, muualla nuorison mellakointi, ryöstely ja autojen polttelu levisivät jälleen uusiin kaupunkeihin, kuten Birminghamiin, Manchesteriin ja Nottinghamiin.

Cameron myös ilmaisi pöyristyksensä Birminghamissa tapahtuneesta yliajosta, jonka yhteyttä mellakoihin poliisi tutkii. Yliajossa kuoli kolme nuorta aasialaistaustaista miestä, jotka olivat suojelleet aluettaan mellakoitsijoilta. Poliisi on pidättänyt auton kuljettajan murhasta epäiltynä.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP