Haiti aikoo tyhjentää pääkaupungin pakolaisleirin

Haiti suunnittelee tyhjentävänsä pääkaupungin keskustaan viime vuotisen maanjäristyksen jälkeen syntyneen pakolaisleirin. Telttaleirissä edelleen asuvat 20 000 ihmistä siirretään vuoristoon Port-au-Princen pohjois-osaan väliaikaisiin suojiin.

Ulkomaat
Lapset pelaavat jalkapalloa Port-au-Princen pakolaisleirissä.
EPA / Andres Martinez Casares

Maan hallintoa on arvosteltu riittämättömästä tuesta järistyksessä kaiken menettäneille. Asunnottomaksi jääneet ihmiset on häädetty pois väliaikaisista asuinpaikoistaan ilman, että heille on tarjottu uutta asuntoa. Perheille maksettu 125 dollarin korvaus on myös aivan liian pieni.

Haitin pääkaupungin pormestari Jean Yves Jason sanoo, että syynä tyhjentämiseen on leiriin pesiytytynyt rikollisuus. Kansallispalatsin edessä Champs de Marsilla oleva telttaleiristä on myös tullut symboli maanjäristyksen aiheuttamalle kurjuudelle.

Jason lisää, että leiri tyhjennetään, jos keskushallinto antaa siihen luvan. Presidentti Michel Martelly sanoi viime kuussa vastustavansa pakkosiirtoja.

Noin 630 000 haitilaista elää edelleen väliaikaisissa suojissa tammikuussa 2010 tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä.

Lähteet: AP