Hyppää sisältöön

Veracelin sellutehtaan laajennus etenee vaikeuksien saattelemana

Stora Enson puoliksi omistaman sellutehtaan laajennushanke Brasiliassa on edennyt julkisten kuulemisten vaiheeseen. Paikalliset kansalaisjärjestöt pelkäävät tehtaan kaksinkertaistamisen merkitsevän lisää sosiaalisia ongelmia.

Veracelin sellutehdas Brasiliassa. Kuva: YLE

Tällä viikolla Bahian asukkailla on ainoa mahdollisuutensa sanoa virallisesti sanottavansa Veracelin sellutehtaan ja puupeltojen laajennushankkeeseen. Brasilian ympäristöviranomainen pitää julkisia kuulemisia laajennushankkeesta kuluvalla viikolla. Niihin on osallistunut satoja ihmisiä.

Veracel on hakenut ympäristölupaa toisen linjan rakentamiselle nykyisen sellutehtaan viereen. Samalla haettiin lupaa eukalyptuspeltojen kaksinkertaistamiseksi.

Tällä hetkellä Veracelin tehdas tuottaa 1,1 miljoonaa tonnia sellua vuodessa, ja sillä on puupeltoja noin 100 000 hehtaaria. Laajennushanke kaksinkertaistaisi molemmat.

Kansalaisjärjestöt vastustavat

Stora Enson Kiinan ja Latinalaisen Amerikan viestintäjohtaja Kirsi Seppäläinen korostaa, että investointipäätöstä toisen linjan rakentamiseksi ei vielä ole tehty.

- Ympäristölupaprosessi vie paljon aikaa. Samoin puuviljelmien perustaminen kestää, ja siksi ympäristölupaprosessi on aloitettu hyvissä ajoin.

Paikalliset kansalaisjärjestöt vastustavat tehtaan laajenemista. Noin 90 järjestöä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Bahían osavaltion hallitusta pyydetään keskeyttämään ympäristölupaprosessi.

- Meidän mielestämme Veracelin pitäisi ensin ratkaista meneillään olevat yhteenotot paikallisen väestön kanssa, ennen kuin he ryhtyvät pohtimaan näin valtavan tehdashankkeen kaksinkertaistamista, sanoo Winnie Overbeek Cepedes-järjestöstä.

Veracelia vastaan on vireillä noin 800 oikeusjuttua, jotka koskevat ympäristöongelmia, työlainsäädäntöä ja maanomistuskiistoja. Maattomat maatyöläiset valtaavat Veracelin maita tuon tuostakin, ja väittävät maiden kuuluvan maareformiohjelmaan.

Professori: Tehtaat liian suuria

Ruotsin maatalousyliopiston metsäpolitiikan professori Jan-Erik Nylund on lukenut Veracelin teettämän ympäristöselonteon, jota julkisissa kuulemisissa esitellään. Hän ihmettelee sitä, että selonteko ei puhu sosiaalisista ongelmista.

- Minusta tehtaan päästöt eivät muodosta ongelmaa. Sen sijaan maankäyttö synnyttää suuria sosiaalisia ongelmia, mutta niistä selonteossa ei puhuta. Ihmettelen sitä, sanoo Nylund.

Hänen mielestään suurin uhka piilee sellutehtaiden valtavassa mittakaavassa.

- Jo yksi tämän mittaluokan sellutehdas vaatii 100 000 hehtaaria puupeltoja. Siltä alueelta loppuu kaikki normaali maaseudun toiminta. Se puolestaan merkitsee sitä, että kymmenen, viisitoista tuhatta ihmistä joutuu lähtemään muualle etsimään elantoaan.

Ruuan hinnan nousu huolettaa

Brasilialaiset kansalaisjärjestöt ovat myös huolissaan maan ja ruuan hinnan noususta sellutehtaiden maanhankinnan myötä.

Tuoreen tiedon mukaan Brasilian liittovaltion alueellisen tuomioistuimen tuomari on pyytänyt Veracelilta lisätietoja laajennussuunnitelmista ottaakseen myöhemmin kantaa ympäristölupaprosessiin. Tämä ei kuitenkaan pysäytä julkisia kuulemisia, jotka kestävät tämän viikon.

Veracelilla on kesken myös hyvästä metsänhoidosta kertovan FSC-sertifikaatin tarkistushanke. Tehtyjen valitusten vuoksi FSC:n valvontaelin aloitti viime keväänä Veracelin sertifikaatin tarkastusprosessin, jonka piti alunperin olla valmis jo toukokuussa.

Nyt valvontaelimen johtaja Carlos Ruiz kertoo, että päätöksiä Veracelin sertifikaatista odotetaan parin viikon kuluessa.