Luki-häiriöiset lapset hyötyvät tehoharjoittelusta

Luku- ja kirjoitusongelmista kärsivät lapset hyötyvät tehokkaasta lukuharjoittelusta enemmän kuin tavanomaisesta tukiopetuksesta. Asiaa on tutkittu Göteborgin yliopistossa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin torstaina pidetyssä Dysleksiakongressissa.

terveys

Joka kolmas ruotsalaislapsi kärsii jonkinasteisista lukemisongelmista. Viidellä prosentilla koululaisista ongelmat ovat niin pahoja, että heidät luokitellaan dyslektikoiksi.

Tutkija Ulrika Wolff otti tutkimukseensa mukaan 2 000 9-vuotiasta koululaista. Hän totesi runsaan sada kärsivän luku- ja kirjoitusvaikeuksista.

Tukiopetusta tarvitseva ryhmä jaettiin kahteen osaan. Toiset saivat tavanomaista koulujen erityisopetusta, joka jatkui kauan, mutta opetustapahtumia oli satunnaisesti.

Toinen ryhmä sai 12 viikon ajan intensiivistä, ns. RAFT-opetusta (Reading and fluency training). RAFT-opetusta annetaan päivittäin 45 minuutin ajan 12 viikon jaksoissa.

Tuloksista ilmeni lasten hyötyvän intensiiviopetuksesta enemmän kuin tavallisesta erityisopetuksesta. Heillä niin luetun ymmärtäminen kuin lukunopeuskin kehittyivät vertailuryhmää paremmiksi. Tulokset myös kestivät kauemmin.

Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Lähteet: YLE Uutiset