Rakennusliitto asettaa Beroan saartoon

Rakennusliitto on ilmoittanut asettavansa torstaiaamuna saartoon Rautaruukilla Raahessa urakoivan Beroan. Liiton mukaan se ei saanut keskiviikkoon kello 15:een mennessä selvitystä siitä, että urakoitsijan käyttämille puolalaisille työtekijöille olisi maksettu sopimuksen mukaiset palkat. Beroa puolestaan on ilmoittanut toimittaneensa Rakennusliitolle kaikkien Raahessa työskennelleiden muurareiden palkkakuitit.

Kotimaa
Rautaruukin Raahen terästehdas.
Rautaruukin Raahen terästehdas.Yle

Kiista koskee puolalaisten rakennusmiesten palkkoja, jotka Rakennusliiton mukaan ovat olleet huomattavasti alle minimitason. Rakennustyömaalle heinäkuun lopulla tehtyyn tarkastukseen osallistuneille poliiseille rakennusmiehet kertoivat saavansa palkkaa 3 - 5 euroa tunnissa, kun alan minimipalkka Suomessa on 15 euroa tunnilta. Beroan tiedotteessa puolalaisten muurareiden keskituntipalkaksi ilmoitetan 15,92 euroa.

Epäselvyyttä on ollut myös työajoista. Puolalaiset ovat kertoneet tehneensä 11-tuntista työpäivää seitsemänä päivänä viikossa, mikä on vastoin Suomen lainsäädäntöä.

Keskiviikkona alkuillasta lähettämässään tiedotteessa Beroa ilmoittaa toimittaneensa kaikki palkkakuitit Rakennusliitolle. Rakennusliiton tiedotuspäällikön Heikki Korhosen mukaan rakennusliitto ei ollut saanut tietoja puolalaisille maksetuista palkoista keskiviikkona kello 15:een mennessä, minkä liitto oli asettanut aikarajaksi. Korhosen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Raahen masuunityömaan saarto alkaa tällä tietoa suunnitellusti torstaiaamuna.

Rautaruukin Raahen tehtaan johtajan Kari Ojalan mukaan yhtiö on saanut Beroalta ilmoituksen, jonka mukaan Rakennusliiton vaatimat dokumentit on toimitettu, mutta myöhässä vaaditusta kello 15:n aikarajasta. Ojalan mukaan päätöstä masuuniurakan keskeyttämisestä ei ole vielä tehty. Sen sijan Rautaruukissa odotetaan, että Rakennusliitossa tutustutaan sinne toimitettuihin dokumentteihin ja tehdään päätös siitä, toteutetaanko saarto vai ei.

Myös Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvalvonta on ryhtynyt selvittämään tapausta kiistan osapuolilta saamiensa tietojen perusteella. Halutessaan työvalvonta voi tehdä tapauksesta tutkintapyynnön poliisille.

Se, jatkavatko puolalaiset Rautaruukin Raahen masuunin muuraustöitä, selviää torstaina aamulla kello seitsemän, kun työmaan saarron on määrä tulla voimaan.

Lähteet: YLE Uutiset