Pelastusaluksesta varastettiin pelastuslautta

Varkaat ovat vieneet pelastusalus Kainarin pelastuslautan heinäkuun lopulla. Tänä kesänä on Kainuussa varastettu lisäksi noin 20 venemoottoria sekä lukuisasti venetarvikkeita kuten kalastusvälineitä, kaikuluotaimia, pelastusliivejä ja polttoaineita.

varallisuusrikokset
Kainari-alus Kajaaninjoella, päällikkönä Seppo Salomaa.YLE / Ville Kinnunen

Kainarista varastettu pelastuslautta on uusi ja itsetäyttyvä, hinnaltaan tuhansien eurojen arvoinen. Pelastusalus onkin nyt siirretty Renforsin rannasta samaan laituriin poliisin ja pelastuslaitoksen veneiden kanssa. Poliisi ei ole saanut selville varkaiden henkilöllisyyttä.

Myöskään Kajaanin Koutalahdessa heinäkuun puolessavälissä sattunutta parinkymmenen veneen murtosarjaa ei ole saatu selvitettyä, kertoo komisario Seppo Sipola Kainuun poliisista.

- Sen on joku porukka nyt ottanut kohteekseen, kun se on sopivasti syrjässä. Poliisilla ei ole tekijöistä tietoa, vieläkään.

Yleensä venevarkaudet sattuvat paikoissa, johon pääsee helposti autolla. Myös syrjäinen sijainti edesauttaa varkaiden toimintaa, sanoo Sipola.

- Pienet moottorit kiinnostavat eniten. Niitä ei ole monestikaan lukittu ja ne on helppo kantaa autoon. Lisäksi ne on helppo muuttaa rahaksi.

Varkaiden mukaan lähtee myös muu helposti irtoava tavara veneestä, kuten kalastustarvikkeet ja kaikuluotaimet.

- Näitä löytyy sitten joskus muiden rikosten selvittelyjen yhteydessä, mutta koska niitä ei ole merkitty mitenkään, niiden palauttaminen oikealle omistajalleen on varsin vaikeaa, sanoo Sipola.

Sipola kehottaakin merkitsemään tunnisteella ainakin sellaisen omaisuuden, jota säilyttää veneessä.

- Ja ei se huono idea ole ottaa esimerkiksi moottorin sarjanumeroa talteen. Se voidaan syöttää meidän järjestelmään ja jos se jossain pullahtaa esiin, on omistajan löytäminen paljon helpompaa, sanoo Sipola.

Lähteet: YLE Kainuu