1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Juhannustansseja jatketaan Vuosaaressa elokuun loppuun asti

Kesäteatterikausi jatkuu Helsingissä pitkälle loppukesään. Tänään perjantaina ensi-iltansa saa Vuosaaren kesäteatterissa Hannu Salaman Juhannustanssit. Klassikkoteksti on päivitetty tähän päivään ja tapahtumapaikkana toimii Pirkanmaan sijaan Vuosaari.

Kulttuuri
YLE

Aurinkolahteen pystytetyn teatteriteltan liepeet lepattavat tuulessa, kun sisällä hiotaan viimeisiä kohtauksia. Lavalla näytelmän Aaro ja Raili puivat suhdettaan välillä riidellen, välillä menneitä haikeasti muistellen.

Ensi-iltaan on aikaa muutamia tunteja. Vuosaaren kesäteatterin tuottaja Aino Halonen perustelee myöhäistä elokuun starttia ihmisten loma-ajoilla ja halulla korostaa teatterin kaupunkilaisuutta.

- Me olemme myöhäiskesäteatteri. Me haluamme aina, että ihmiset ehtivät tulla mökeiltään tänne kaupunkiin, koska me olemme kaupunkilainen kesäteatteri.

Pirkanmaalta Vuosaareen

Vuosaaren kaupunginosa nousee Taina Westin uusimassa käsikirjoituksessa tärkeään rooliin. Myös alueen maahanmuuttaja-asukkaat pääsevät näytelmässä esille, kertoo ohjaaja Erkki Saarela.

- Meillä on yksi libanonilainen näyttelijä mukana ja ensimmäiset repliikit tulevat hänen omalla kielellään. Se tuo tähän kyllä maahanmuuttomaailman mukaan.

Lavalle nousee 14 harrastelijanäyttelijää, joista suuri osa on paikallisia tai ainakin itähelsinkiläisiä. Railia esittävä Annika Laurén on syntynyt Vuosaaressa.

- On mukavaa olla Vuosaaressa aktiivinen. Vaikka en tällä hetkellä asu Vuosaaressa, niin kyllä minulla kuitenkin on semmoinen vuosaarelaistunne itsessäni.

Paikalliset ottaneet teatterin omakseen

Esityspaikkana toimiva teltta nousi hiekkakentälle puhtaasti talkoovoimin. Lähiympäristön miehet ovat senkin jälkeen käyneet paikalla työvälineineen tarkistamassa teltan kiinnityksiä, kertoo Halonen.

- Tämä ei koskaan toimisi ilman paikallisten asukkaiden ja yrittäjien talkoohenkeä. Tämä teatteri on täysin riippuvainen ja sen toimintaedellytykset numero yksi ovat siellä.

Vuosaaren kesäteatteriyhdistyksen tavoitteena on saada kiinteä teatteri Aurinkolahteen. Suunnitelmat on jo piirretty, hankkeelta uupuu vain kaupungin rahoitus.

- Rahoitus on ainoa ongelma. Jos sen saa järjestymään, teatteri voidaan pystyttää hyvinkin nopeasti. Sitä voisivat käyttää myös asukasyhdistykset, päiväkodit ja koululaiset kesäteatterikauden ulkopuolella, kaavailee Halonen.

Juhannustanssit kiehtoo näyttelijöitä

Näyttelijöistä suuri osa on kuluttanut harjoituksissa koko kesälomansa. Aaroa esittävä Jarmo Luoto pitää osallistumista palkitsevana vaikka treenitahti onkin ollut tiukka.

- Kyllä tämä kannattaa. Haluan olla juuri tämä hahmo. Tämä sopii minulle aika hyvin. Tämmöinen outo tyyppi ja vähän mustasukkanenkin koko ajan.

Kuuluisa, 60-luvulla oikeudessa puitu jumalanpilkkakohtaus esitetään näytelmässä kokonaisuudessaan. Saarela odottaa paikalle myös itse kirjalijaa.

- Uskon kyllä hänen tulevan paikalle. Hän asuu tuossa taiteilijatalossa, joka on ihan tässä lähellä, niin kyllä hän jaksaa sieltä kävellä, Saarela nauraa.

Lähteet: YLE Helsinki