Hattulan madonnanäky herättää hämmennystä

Hämeenlinnalaisen suntion kokema valoilmiö ladon seinässä on herättänyt hämmennystä. Katolisen kirkon piirissä Neitsyt Marian ilmestymisnäyt ovat yleisiä, mutta Suomessa tämä on tuiki harvinaista, sanoo hämeenlinnalainen pastori Päivi Aikasalo. Hattulan keskiaikaisesta Pyhän Ristin kirkosta löytyy ikivanha Madonna puuveistos.

Hattula
Suntio Timo Jauhola tallensi latonsa seinään ilmestyneen valoilmiön.
Timo Jauhola

Hattulalainen Madonna-ilmestys, Lato-Mariaksikin kutsuttu on herättänyt suurta kiinnostusta. Kun suntion tallentama kokemus on levinnyt julkisuuteen, puhelin on soinut villisti ja myös kirkon väki on joutunut ottamaan siihen kantaa.

Katolisessa maailmassa ilmestykset ovat tuttuja. Tuhannet ihmiset vaeltavat paikkoihin ja niihin on rakennettu kirkkoja ja kappeleita. Hämeenlinnalaisen seurakuntapastorin Päivi Aikasalon ensimmäinen ajatus oli, että hyvänen aika tämä on todella harvinaista Suomessa.

- Ajattelin, että mitä huuhaata tämä on, vai pitäisikö tähän pysähtyä. Mielestäni kristitty ei ole hyväuskoinen hölmö: jättäisin myös sen mahdollisuuden, että yliluonnollista voi tapahtua. Ei minun tarvitse kaikkea ymmärtää, Aikasalo selittää omia tuntemuksiaan kuullessaan valoilmiöstä.

Mariasta ei puhuta

Suomalaisessa kirkollisessa perinteessä ei tiedetä yhtään aikaisempaa ns. Neitsyt Maria -ilmestystä.

Pastori Päivi Aikasalon mukaan evankelisluterialisessa kirkossa ei juuri puhuta Neitsyt Mariasta. Kirkollisesta kalenterista löytyy yksi ainoa Marianpäivä keväällä ennen pääsiäistä. Katolisella ajalla Marian rooli oli Suomessakin toisenlainen.

Keskiaikaisista kirkoistamme löytyy kutenkin paljon Maria patsaita. Esimerkiksi Hattulan Pyhän Ristin Kirkossa on yksi taidehistoriamme merkittävimmistä töistä, "Liedon mestarin" koulukunnan veistos 1300-luvulta.

Hattulan kirkkoherra Satu Holm pitääkin Hattulaa juuri sopivana keskiaikaisena paikkana mahdolliselle "ilmestykselle". Hattulan Pyhän Ristin kirkosta löytyy lukuisia puhuttelevia keskiaikaisia Maria-kuvia, maalauksia seinillä ja katossa. Pyhä Anna on yksi kirkon suojeluspyhimyksistä ja Anna on Marian äiti.

- Jos tämä hämmentää kirkkoa, pitäisin sitä ihan terveenä asiana. Olisko nyt aika kuunnella Mariaa, Päivi Aikasalo heittää.

- Tunnustan, että Itsekin haluaisin selityksen tälle valoilmiölle, mutta oikeastaan se on ihan sama, uskotaanko, että tässä on tikkataulun jättämä jälki tai jotain muuta. Uskon suntion vilpittömyyteen tässä asiassa. Mielestäni toisen ihmisen kokemusta ei voi kiistää.

Hämeenlinna-Vanajan seurakuntayhtymän suntio Timo Jauhola "tunsi viikko sitten tiistaina ilman sähköistyvän" ja näki latonsa seinässä kaarevan valoilmön; kuvio oli kolmiulotteinen ja näytti hologrammimaiselta ja liikahteli hiljalleen. Hän otti ilmiöstä kuvia ja niitä katsellessaan hahmotti ikoneista tuttuja Neitsyt Marian piirteitä.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on kesäavoinna vielä ensi maanantaihin saakka.

Lähteet: YLE Häme