1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulukuljetus

Takapenkin räpätys kuuluu koulukyydissä

Koulutaksi tuo ja vie kyliltä kouluille turvallisesti. Koulutaksin kuljettaja Harri Latvala saattelee pikku koululaisen vaikka luokkaan asti, jos tarve vaatii. Koulun alkamista Latvala odotteli yhtä innokkaasti kuin ekaluokkalaiset - vaikka aamuisin koulukuljetuslenkin pituus on pitkälti toistasataa kilometriä.

Latvalan Harri on koululaisten luottokuski. Kuva: YLE / Kiti Pölönen

Janakkalalaisella Harri Latvalalla on neljännesvuosisadan kokemus koululaisten kuskaamisesta. Janakkalan kyliä ja kouluja kurvaillessa lenkin pituus on pitkälti toistasataa kilometriä, mutta kutsumustyö ei väsytä.

- Elämää se vaan on, että takapenkillä kuhistaan ja joskus pirssi on pysäytettävä ja pikku koululainen haukkaa välillä happea, sanoo Harri Latvala. On semmoistakin sattunut, että pitää käydä kotoa herättelemässä koulukyytiin.

Latvalan kyytilenkki kiemurtelee Löyttymäen, Heinijoen, Tanttalan ja Leppäkosken kautta Turenkiin ja sama iltapäivällä toisinpäin. Jos aamupäivällä auto nielee tietä yli sata kilometriä, iltapäivällä tulee kaksinverroin kilometrejä, kun reitti ajetaan kahteen eri kertaan eripituisten koulupäivien takia.

Harri Latvala on luottokuljettaja

Laki sallii, että koulukuljetus saa päivässä kestää yhteensä kaksi ja puoli tuntia ja monilla se aika kyllä tulee täyteen.

Pitkästä matkasta huolimatta matka sujuu leppoisasti ja jotkut oppilaat ovat todenneet Latvalalle, että ei se matkan pituus, vaan se että on just Latvala ratissa. Myhäillen mies myöntääkin, että taitaa olla luottokuski.

Kokemusta lapsista luottokuskilla on jo kotoa kun ensimmäisen koulukyydin penkillä istui viisi omaa lasta ja nyt on jo lapsenlapsiakin kahdeksan. Velmu ilme kasvoillaan Harri Latvala sanookin, että jollain lailla on kyllä kersoihin tottumusta tullut.

- Kyllä sitä aina välillä joutuu toimimaan takapenkkiläisten tuomarinakin ja onpa pirssikin aina välillä pitänyt pysäyttää ja tuulettaa tunteita. Aina on kumminkin selvitty, vakuuttelee Harri Latvala.

"Minä kuljetan näitä lapsia enkä äitejä"

Alkolukko on Latvalan autoon asennettu ja hänen mielestään se on ihan ok asia, mutta korvien välistähän kaikki on kiinni.

- Ja onhan alkolukko aika hintava ja millä sitä valvoo kuka siihen pilliin puhaltaa, mies pohtii.

Parasta koulukyydeissä ovat asiakkaat. Harri Latvala pitää siitä, että lapset sanovat suoraan asiansa. Vanhempien kanssa on joskus neuvottelua ja välillä on pitänyt aikuisille sanoa, että minä kuljetan näitä lapsia enkä äitejä.

Aikatauluissa pysyminen on joskus aika haasteellista, mutta tärkeintä on Latvalan mielestä turvallisuus.

- Tärkeintä olis saada lapset ehjänä kouluun ja takaisin kotiin. Ei se minuuttiaikataulu niin tärkeetä ole. Kyllä ne koulussakin ymmärtää kun syrjäkyliltä tullaan ja keli on välillä mitä sattuu, pohtii Harri Latvala

Koulukyydissä annetaan myös monenlaisia elämän ohjeita. Aika usein Latvala toteaa muksuille, ettei kannata hakata päätä kiviseinään, kun se sattuu.