Karhu tappoi lampaita Savukoskella ja Sallassa

Karhu on tappanut viime päivinä kuusikymmentä lammasta Savukoskella ja Sallassa Itä-Lapissa. Kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan lammastilalla Nousussa karhu on tappanut 25 lammasta ja lisäksi kymmenen lammasta on hukassa.

lammas
Eeva-Maria Maijala

Toisaalla Aatsinki-Kelloselkä -alueella on löytynyt 35 karhun tappamaa lammasta. Maijalan mukaan Kuoskun kylässä karhu on tappanut lampaita jopa talon pihalla olevaan eläinsuojaan.

Karhu tappoi suuren määrä lampaita Savukoskella myös viime kesänä. Maijalan ja hänen puolisonsa Jari Puskan tila menetti 71 lammasta karhun suihin. Yhteensä he laskevat karhun tappaneen 140 lammasta kolmen vuoden sisällä.

Eeva-Maria Maijalan mukaan karhujen määrä on moninkertaistunut lyhyen ajan sisällä. Hänen tilallaan karhuvahingot alkoivat kolme vuotta sitten.

- Sitä ennen eivät pedot ole tappaneet alueella yhtään kotieläintä miesmuistiin. Lampaita on voinut ennen laiduntaa turvallisesti, mutta ei enää, Maijala sanoo.

Maijalan ja Puskan tilalla on ollut 125 uuhta ja nyt uuhia on enää joitakin kymmeniä.

Karhujen pyyntiin on myönnetty poikkeusluvat Nousulle ja Aatsinki-Kelloselkä -alueella. Alueella toivotaan pyyntiavuksi viranomaisia, kuten kaupunkialueiden häirikkökarhutapauksissa.

- Vaikka peto-ongelma on ollut voimakkaasti esillä, niin valtiovalta ei ole tehnyt vielä juuri mitään tilanteen korjaamiseksi, Maijala harmittelee.

Lähteet: YLE Lappi