1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viljamylly

Pienmyllyissä ei jauheta ale-tuotteita

Pienmyllyjen määrä on laskenut viime vuosien aikana muutamaan kymmeneen. Jäljelle jääneet ovat tavallisesti perheyrityksiä, jotka harjoittavat suoramyyntiä. Pikku myllyt eivät pysty kilpailemaan isoja teollisuusmyllyjä vastaan hinnoilla, mutta niiden erikoistuotteet ovat löytäneet vankan asiakaskunnan.

Syksyn jauhatuskausi on alkamassa. Mylläri Pekka Haven on jauhanut jo ensimmäiset uutispuuroainekset. Kuva: YLE Lahti

Okeroisten myllyllä Lahden ja Hollolan rajalla on pitkät perineet. Mutta monet ovat lyöneet lapun luukulle. Eu:n tullessa viljan hinta romahti, jauhatus ei kannattanut ja kaupan jauho oli halvempaa. Mutta nyt asiakkaita on ja myllyt valmistautuvat syksyn sesonkiin.

-Ensimmäiset rukiista valmistetut uutispuurojauhot ovat jo asiakkailla. Siitä se syksyn sesonki lähtee käyntiin. Puintikauden päätyttyä menee hieman aikaa viljan myllylle tuloon, kertoo Okeroisten mylläri.

Pikkumyllyjen määrä on enää muutamissa kymmenissä, kun 60-luvulla niitä oli jopa pari tuhatta. Nyt monet pikkumyllyt elävät erikoistuotteilla ja asiakkaina on jopa huippuravintoloita.

Mylläri Pekka Havenin mielestä kylämyllyllä tuotetaan juuri sitä oikeaa lähiruokaa. -Me painotimme tätä lähiruoka-ajatusta jo paljon ennen kuin tämä asia tuotteistettiin.

-Käytämme pelkästään lähialueen viljaa, joka ensin puhdistetaan hyvin. Asiakkaat haluavat tietää myös missä ja miten vilja on kasvanut.

Hinnoilla ei hulinoida - laadulla on hintansa

Hinnoilla pienmyllyt eivät lähde teollisuusmyllyjä haastamaan. -Meidän tuotteissamme on viljan kaikki ainekset tallella. Emme myöskään lisää mitään aineita, Pekka Haven sanoo.

Pukkilassa asuva autonkuljettaja Timo Hovilainen poikkeaa ohimenomatkalla hakemassa talkkunoita. Näin on tehty jo vuosikausia. Tällaisia vakioasiakkaita pienmyllyillä on joka puolella maata. - He tietävät tarkkaan mitä hakevat.

Mylläri Pekka Havenin mukaan Okeroisten myllyn tuotteita on viety ulkomaille saakka tuliaisina. -Ja kyllä täällä asiakkaita käy pitkienkin matkojen takaa.

Monen pienmyllyn edessä on sukupolvenvaihdos, kun nykyinen myllärikunta alkaa olla hyvinkin eläkeiässä. Havenin työrupeama on kestänyt peräti puoli vuosisataa.

Havenin mukaan lapset eivät jatka myllyllä. - He lukivat itsensä ulos tästä ammatista, Haven sanoo hymy suupielessään.

-Tässä olisi nyt paikka pariskunnalle, joka ei työtä pelkää. Myllyllä on Okerosissa pitkä historia. Nykyinen on rakennettu 1930-luvulla, mutta merkintöjä on jo 1500-luvulta, mylläri Haven kertoo.