1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satojen sorsien turvalampi Okeroisissa

Lahden Okeroisissa sijaitsee sorsien "turvapaikka". Sadat linnut muuttavat lammelle kun haulikot alkavat laulaa viikon päästä sorsastuskauden merkiksi. Linnut tietävät tarkkaan paikan, jossa niitä ei kukaan hätistä tai saalista.

Okeroisten sorsalammella on vielä väljää. Mutta sorsastuksen alkaessa lammelle liihottaa jopa viisi sataa sorsaa metsästäjiä karkuun. Kuva: YLE Lahti

Okeroisten myllyn lammella on joitakin kymmeniä sorsia, jotka uivat muutaman eläimen parvissa. Linnut seuraavat tarkkaan ympäristön toimia ja uivat pian rantaa kohti kun Riitta Haveen ilmestyy näkyville.

-Kyllä ne tunnistavat Riitan, sanoo mylläri Pekka Haven, jonka myllyn edustalla erikoinen sorsien pieni turvalampi sijaitsee.

Sorsaparvessa on nyt tilaa, mutta kun pauke alkaa, silloin tänne tulee lintuja. -Niitä tulee ihan mustanaan.

-Joskus laskimme kolmeen sataan saakka, mutta sitten lopetimme. Kyllä liikutaan sellaisessa jopa viiden sadan linnun määrissä, Riitta ja Pekka Haven sanovat yhdessä.

Sorsat ovat täällä talvellakin. Tulevat syömään. Sitten osa niistä lähtee Niemeen Joutjokeen, jossa on sulaa kun Kymijärven voimalan lauhdevesi lämmittää.

-Joskus tänne on tultu pyssyn kanssa, mutta silloin kutsuimme poliisit, muistelee Pekka Haven. Tämä on Okeroisten myllyn yksityisaluetta.

Lintuharrastajat tietävät tämän paikan ja käyvät täällä Havenien mukaan säännöllisesti. Sorsat ovat oman talon väelle niin kesyjä, että ne taapertavat pihapoluillakin.

-Kun seuraa joskus näiden elämää, kyllä siellä linnun päässä on aika paljon järkeä, päättelee Pekka Haven. -Tarkkoja eläimiä.

Muutaman päivän päästä sorsalammella käy kuhina kun lähialueen linnusto siirtyy tutulle turvalammikolle, joka on osa Riihelän lähteistä alkavaa Erviänjokea.