Viron puolustusministeriössä ammuskellut mies kuoli

Viron puolustusministeriössä sattunut ammuskeluvälikohtaus on ohi. Tilanne päättyi, kun hyökkääjä kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa. Kukaan muu ei loukkaantunut välikohtauksessa. Tapahtuman aikana puolustusministeriön rakennuksesta kuului useita laukauksia ja muutama räjähdys.

Ulkomaat
Ihmisiä poliisin eristysnauhan takana.
Ihmiset kerääntyivät seuraamaan tapahtumia poliisin eristämän puolustusministeriön ympärille.Kristian Jussila
Poliisin erikoisjoukkoja puolustusministeriön edustalla panttivankitilanteen laukeamisen jälkeen.

Poliisi piiritti rakennusta muutaman tunnin ajan. Poliisin mukaan erikoisjoukot ja pommiryhmä pääsivät rakennukseen sisälle kello 16.47. Tämän jälkeen rakennuksesta kuului tasaisesti laukauksia.

Ensimmäiset laukaukset ja räjähdys kuuluivat puolustusministeriön rakennuksesta kello kolmen aikaan iltapäivällä. Poliisi sai tiedon tapahtuneesta kello 15.08.

Aseistautunut mies tunkeutui ministeriön rakennukseen, mutta ministeriön aseistetut vartijat estivät hänen etenemisen. Aikaisemmista tiedoista poiketen hyökkääjä ei ottanut panttivankeja, vaikka kaksi vartijaa olivat samassa huoneessa hänen kanssaan usean tunnin.

Koko välikohtaus tapahtui puolustusministeriön aulassa ensimmäisessä kerroksessa. Hyökkääjä ei päässyt pidemmälle ministeriön tiloihin.

Puolustusministeriön työntekijät evakuoitiin rakennuksesta ja poliisi eristi ministeriötä ympäröivän alueen. Poliisioperaation aikana ampuja sai surmansa kello 17.20. Aikaisemmin kerrottiin, että hyökkääjä olisi ampunut itsensä.

Kukaan ministeriön työntekijöistä ei loukkaantunut välikohtauksessa. Ministeriön tiedottajan mukaan puolustusministeri Mart Laar ei ollut rakennuksessa välikohtauksen tapahtuessa.

Tallinnassa asuvan Kristian Jussilan mukaan tilanne paikan päällä oli koko ajan rauhallinen ja odottava. Paikalle oli kerääntynyt Jussilan arvion mukaan muutama sata ihmistä seuraamaan tapahtuman kehittymistä.

Norjan tapahtumat taustalla

Viron suojelupoliisi on kertonut, että ampuja oli vuonna 1954 syntynyt Karen Drambjan. Armeniassa syntynyt Drambjan sai Viron kansalaisuuden 1990-luvun alussa. Hän oli ammatiltaan lakimies.

Drambjanilla oli mukanaan satakunta ammusta, kymmenen räjähdepakettia ja kaasunaamari. Pääministeri Andrus Ansipin mukaan miehellä ei ollut mitään yhteyttä maan puolustusvoimiin. Drambjan oli poliisille ennestään tuttu, mutta hänellä ei ollut rikosrekisteriä.

Ansipin mukaan mies toimi yksin, eikä hänen motiiveistaan vielä osata sanoa mitään. Ansip kuitenkin toteaa, että ilmeisesti Norjan tapahtumat olivat vaikuttaneet häneen.

Lähteet: YLE Uutiset, BNS, AP, Itar-Tass