"Vanhemmuus on kuluttavampaa kuin koskaan aikaisemmin"

Vanhemmuus ja lasten kasvatus ovat aiheita, joissa kaikki tuntuvat olevan asiantuntijoita. Ne ovat myös aiheita, joista voidaan olla hyvin jyrkästi jotain mieltä ja sorrutaan herkästi yleistyksiin. Aamu-tv:n sohvalla oman näkemyksensä ajankohtaiseen keskusteluun toi kirjailija, entinen opettaja ja koti-isä Jukka Laajarinne.

Ylen aamu

Vanhemmuuskeskustelu on taas ajankohtaista. Voimakkaita mielipiteitä on herättänyt Helsingin Sanomissa julkaistu saksalaisen lastenpsykiatri Michael Winterhoffin haastattelu, jossa hän totesi, että valta on siirtynyt vanhemmilta lapselle, ja lapset ovat kurittomia, vastuuttomia ja narsistisia. Kirjailija Jukka Laajarinne on esittänyt omia ajatuksiaan lasten ja nuorten asemasta kirjassaan "Leikkiminen kielletty - Kontrolliyhteiskunnan lapset". Hän ei täysin allekirjoita Winterhoffin väitteitä.

- Yleistykset ovat tässä se hankala juttu, koska jokainen perhe on erilainen. Jossain määrin on totta, että aika paljon valtaa on siirtynyt vanhemmilta lapsille - jos verrataan vaikka 60-luvun ajatteluun ja kasvatukseen. Mutta minun mielestäni se ei ole pelkästään huono asia.

Laajarinteen mukaan kyseessä on luonnollinen jatkumo perhe-elämässä.

- Antiikin aikana jossain vaiheessa lapsia ei enää saanut tappaa. Jossain vaiheessa naiset saivat äänioikeuden. Ja nyt pikku hiljaa lapsetkin ovat pääsemässä kuullun asemaan perheissä.

Yhteiskunta lapsille sopivaksi

Winterhoff arvioi, että noin 60 prosenttia länsimaiden nuorista alkaa olla jollain tapaa häiriintyneitä. Laajarinteen mukaan se on hieman suurempi arvio, mitä Suomessa tehtiin 50-60-luvulla, jolloin nuorista sopeutumattomiksi ja häiriintyneiksi arvioitiin noin kolmasosa. Onko siis syytä olla huolissaan?

- Kun tuollaisia lukuarvioita vain heitellään, eivät ne herätä kamalan suurta huolta ainakaan minussa. Tästähän on tosiaan viimeiset 215 vuotta puhuttu, että nuoriso olisi pahempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Kirjassaan Laajarinne esittää, että tilannetta voisi helpottaa se, että yhteiskuntaa muutettaisi lapsille sopivammaksi sen sijaan, että lapsia muokattaisi yhteiskuntaa varten.

- Pitäisi lähteä ajatuksesta, että lapsi ei ole jokin muovailuvahakappale, josta saadaan parinkymmenen vuoden päästä kenties ihan menestyvä aikuinen. Ajateltaisiin mieluummin, että tässä on nyt ihminen, jolla on 20 vuotta elämää, ennen kuin se on toisenlainen ihminen. Tällä matkalla, joka kuljetaan, on paljon suurempi merkitys kuin päämäärällä. Nykyisyyttä ei pidä uhrata tulevaisuudelle.

Vanhemmuus ei ole heikentynyt

Laajarinteen mukaan puhe siitä, että vanhemmuus olisi jotenkin heikkenemässä, on puppua.

- Elämä ylipäätään on muuttunut epävarmemmaksi, mikä saattaa osaltaan johtaa siihen ilmiöön, jota Winterhoffkin kuvailee: vanhemmat ottavat vanhemmuutensa aika tosissaan. Heikkenemisestä ei siis voi puhua. Vanhemmuus on vahvempaa ja kuluttavampaa kuin koskaan aikaisemmin.

- Tosiasia on, että lapset kasvavat kouluissa. Siellä olisi otettava paremmin huomioon myös se, että lapset kasvattavat toinen toisiansa. Yhteiskunnan arvot, asenteet ja käyttäytyminen valuvat pikkuisen isommilta lapsilta pikkuisen pienemmille. Eivät ne meistä ota mallia, ne ottavat mallia toisista lapsista, Laajarinne sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset