1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Elektroninen laastari mullistaisi potilaiden seurannan ja pelaamisen

Ihoon liimattava elektroninen laastari mullistaisi potilaiden elintoimintojen seurannan, tietokonepelaamisen ja jopa vakoilun. Tutkijat ovat kehittäneet muovilaastarin, jossa on hiuksen ohuita elektronisia antureita. Laastari korvaisi monet nykyään johtoja tarvitsevat laitteet.

tiede

Sille löytyisi varmasti muitakin käyttötarkoituksia. Laastari voisi myös auttaa sairauksista kärsivien ihmisten puhetta, koska se tunnistaa kurkunpään liikkeet. Kurkkuun liimattavan laastarin avulla myös pelaajat voisivat käyttää ääniohjautuvia videopelejä yli 90 prosentin tarkkuudella. Melkein näkymätön laastari olisi käyttökelpoinen myös vakoiluoperaatioissa.

Testeissä laastari on pysynyt iholla vuorokauden verran, jonka jälkeen se irtoaa ihosolujen mukana. Kehitystyön jälkeen laastari voisi pysyä paikallaan jopa kaksi viikkoa, sanovat tutkijat.

Tutkijat kertovat, että heidän tavoitteenaan on ollut kehittää tekniikkaa, joka voidaan yhdistää ihmiseen vaivattomasti. Laastari ei ole vielä kauppallisessa tuotannossa, muun muassa sen tarvitsema energialähde on vielä ratkaisematta.

Tutkimus julkaistiin tiedelehti Sciencessa perjantaina.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi