1. yle.fi
  2. Uutiset

Halpoja kiinalaisautoja tuskin Suomeen lähivuosina

Huokeita kiinalaisautoja saadaan Suomessa vielä odottaa. Automaahantuojien mukaan autojen laatutaso ei vastaa vielä eurooppalaisia vaatimuksia. Kiinalainen autoteollisuus kasvaa hurjaa vauhtia, mutta toistaiseksi lähes koko tuotanto myydään kotimaahan.

Kotimaan uutiset
Kiinalaisia automerkkejä edustava Baojun 630 tarkastelussa Shanghain autonäyttelyssä.
Kiinalaisia automerkkejä edustava Baojun 630 tarkastelussa Shanghain autonäyttelyssä.EPA / Wenhao Yu

Kiinalaisten tavaroiden tulvassa moni kysyy jo, milloin autokaupasta voi ostaa kiinalaisen auton.

Tuskin vielä lähivuosina, arvioi automaahantuojien yhdistyksen toimitusjohtaja Tero Kallio. Kiinalaisen autoteollisuuden kehittymistä seurataan kuitenkin mielenkiinnolla.

- Moni suomalainen automaahantuojayritys tarkkailee tilannetta koko ajan Kiinassa, ja monella saattaa olla siellä jopa henkilökuntaa tilannetta tutkimassa. Näillä näkymin lähitulevaisuudessa ei ole tiedossa, että Suomeen alettaisiin tuoda kiinalaisia autoja, sanoo Kallio.

Myöskään yksi maailman suurimmista autonvalmistajista ei pidä kiinalaisautojen rynnimistä Suomeen todennäköisenä.

- En usko, että kiinalaiset tulevat tämän vuosikymmenen aikana. Totta kai joku merkki saattaa tulla edustetuksi täällä, mutta en usko, että ne saavat suurta osaa Suomen markkinasta, jossa vaaditaan auton laadulta huomattavasti enemmän kuin monilla muilla maailman markkinoilla, arvelee toimitusjohtaja Mika Elojärvi Toyota auto Finlandilta.

Kiina on julistanut tavoitteekseen olla maailman johtava sähköautonvalmistaja. Autotuojat arvioikin, että kun tuonti Kiinasta joskus alkaa, ovat ensimmäiset automallit juuri sähköautoja.

Hybridejä voimakkaasti kehittänyt autotehdas visioi, että sitä ennen tulee hybridiaalto.

- Täyshybridit tulevat olemaan niitä, joilla on määrällisesti suuri merkitys markkinoilla ja ennen kaikkea Suomen kaltaisessa maassa, jossa on pitkät etäisyydet ja kova ilmasto. Me emme näe, että sähköautoilla olisi suurta merkitystä vielä tällä vuosikymmenellä, sanoo Elojärvi Toyotalta.

Lähteet: YLE Uutiset / RIsto Mattila

Lue seuraavaksi