1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Nykytietokone täyttää tänään 30 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun tietokonevalmistaja IBM julkisti nykytietokoneen esikuvana pidetyn IBM 5150 -tietokoneen. 5150 ei ollut ensimmäinen kotikäyttöön suunnattu tietokone, mutta yhdessä Microsoftin käyttöjärjestelmän kanssa se näytti suunnan kotikoneiden kehitykselle.

Ennen IBM 5150 -tietokonetta markkinoilla oli jo muun muassa Apple II ja Commodore PET -tietokoneet. IBM:n kone yhdistettynä Microsoftin MS-DOS -käyttöjärjestelmään johti kuitenkin standardin syntymiseen allalla.

5150 -tietokoneen suunnittelussa mukana ollut Mark Dean kirjoittaa blogissaan, ettei tuolloin arvannut luovansa teollisuutta, joka myöhemmin myisi yli 300 miljoonaa yksikköä vuodessa. Dean toimii tällä hetkellä IBM:n Lähi-idän ja Afrikan alueen teknologiajohtaja.

"PC:n aika on ohi"

Dean myös ennustaa, että PC:n aika on ohi. Älypuhelimien, tablet-tietokoneiden ja muiden laitteiden suosion lisääntyminen johtaa perinteisen tietokoneen kohdalla samaan kohtaloon kuin kirjoituskoneella tai kuvaputkella.

- Vaikka PC-tietokoneet pysyvät paljon käytettyinä laitteina, ne eivät enää ole tietojenkäsittelyn kärkijoukossa, Dean kirjoittaa blogissaan.

IBM:ssä kehitys on havaittu jo aikaisemmin. Yhtiö myi PC-tuotantonsa vuonna 2005 kiinalaiselle Levono-yhtiölle.