Kylätoiminta on tuloksekasta

Kilpailu Vuoden kylän arvonimestä haluaa innostaa Varsinais-Suomen kyliä toimeliaisuuteen. Viime vuoden ykköskylä oli Teijon alue Salon Perniöstä, ja lauantaina paljastuu mikä kylä tänä vuonna on ollut aktiivisin.

Teijo, Salo
Ruukin avaimen toista osaa on tekemässä noin sata vapaaehtoista.
Ruukin avaimen toista osaa on tekemässä noin sata vapaaehtoista.YLE / Minna Rosvall

Viime vuoden ykkönen, Teijon alue tarjoaa hyvät peruspalvelut ja runsaasti vapaa-ajan toimintoja 700 vakinaiselle asukkaalle sekä laajalle vapaa-ajan asujaimistolle.

-Vireällä kylätoiminnalla pystytään pitämäänä kylä elävänä, sanoo Teijon alueen kyläyhdistyksen tiedottaja Marja-Sisko Ranta

-Voi sanoa, että näkyvin saavutus kylätoiminnasta on ollut se, että tämä meidän koulumme on säilynyt ja säilyy jatkossakin, jatkaa Ranta.

Hän kertoo, että Salon kaupungin palvelustrategiaan on saatu maininta siitä, että Teijo on koulukylä.

- Se merkitsee sitä, että koulu tulee säilymään täällä Teijossa tulevaisuudessakin. Tämä tuntuu suorastaan parhaalta kiitokselta tästä kylätoiminnasta, sanoo Ranta.

-Jotenkin on näyttänyt nyt siltä, että koulun säilymislupauksen jälkeen oppilasmääräkin on alkanut hienoisesti kasvaa, arvioi Ranta.

Päättäjät kuuntelevat kylätoimijoita

Rananan mukaansa kylätoiminta on muutenkin otettu myönteisesti huomioon Salon kaupungin päättävissä elimissä, sekä virkamiesten että luottamusmiesten taholta.

-Meitä kuullaan ja otetaan vakavasti alueen kyläläisten edustajina. Tosin kuntaliitoksen jälkeen on jouduttu luomaan uudet yhteydet Salon päättäjiin, kun aiemmin keskusteluyhteys oli Perniön päättäjien suuntaan. Kuluneen parin vuoden aikana olemme tässä pikkuhiljaa onnistuneet, toteaa Ranta.

Arkisten asioiden hoidon lisäksi kyläyhdistyksen toiminta on tuonut kyläläisille myös juhlahetkiä. Viime vuonna vuoden kyläksi valintaa juhlittiin järjestämällä jokaisessa Teijon alueen neljässä kylässä oma kyläjuhla ja lisäksi kustannettiin Salon teatterin vierailunäytös, johon kyläläiset innokkaasti osallistuivat.

Viimeisimpänä juhlana järjestetään lauantaina Mathildedalissa iso kyläjuhla, jossa Teijo luovuttaa vuodenkylä-tittelinsä uudelle kylälle.

Teijon alueen kyläyhdistyksessä toimii neljän kylän Teijon, Mathildedalin, Kirjakkalan ja Mutaisten väkeä.

Lähteet: YLE Turku