Kamera korvasi haavin sudenkorentojahdissa

Sudenkorentojen määrä on kasvanut Suomessa. Kymmenen vuotta sitten tavattiin 52 lajia, mutta nyt havaintoja on jo 57 lajista. Havainnot lisääntyvät harrastajamäärien kasvaessa. Harrastuksen suosiota on vauhdittanut Sami Karjalaisen sudenkorentokuvista kokoama kirja.

Neidonkorento Sami Karjalaisen valokuvaamana Siuntiossa. Kuva: YLE / Tuomas Keränen

Kirkkonummella asuva Sami Karjalainen innostui sudenkorentojen valokuvaamisesta jo 20 vuotta sitten. Perhoset ja muut hyönteiset tuntuivat kuluneilta kohteilta valokuvaukselle, joten linssin eteen päätyivät sudenkorennot.

- Mietin tällaisen vähälle huomiolle jääneen ryhmän. Perhoset olivat kauniita, mutta sudenkorennot ovat kauniita myös. Sitten keskityin niihin ja mitä enemmän perehdyin asiaan, niin sitä kiinnostavammaksi homma muuttui.

Ahkeran valokuvauksen tuloksena syntyi kirja, Suomen sudenkorennot. Kirja myytiin loppuun ja siitä on otettu jo uusintapainos. Kirjalla on osaltaan ollut vaikutusta harrastajamääriin.

Harrastajien lisääntyminen on taas johtanut sudenkorentohavaintojen kasvuun Suomessa. Lajikirjo on lisääntynyt 52 lajista 57 lajiin. Myös lämpimät kesät ovat vaikuttaneet sudenkorentojen määriin.

- Meille on tullut uusia lajeja ja ilmastonlämpeneminen on syynä tähän. Sudenkorennot ovat kuitenkin lämpöä rakastavia hyönteisiä, Karjalainen kertoo.

Sudenkorennot tarvitsevat vettä

Sudenkorennot tarvitsevat lämmön lisäksi myös vettä. Veden äärellä lisäännytään ja hankitaan ravintoa.

- Sudenkorennot käyttävät ravinnokseen paarmoja, hyttysiä ja kärpäsiä. Oikeastaan kaikkia ihmisten kiusankappaleita.

Jokaisella lajilla on kuitenkin vaatimuksensa millaisen veden äärellä ne viihtyvät. Osa on virtavesilajeja, osa suolajeja ja osa merenrannalla viihtyviä sudenkorentoja.

- Neidonkorento on esimerkiksi tarkka elinympäristöstään. Se tarvitsee virtaavan veden lisääntyäkseen. On kuitenkin lajeja jotka eivät ole niin tarkkoja elinympäristöstään, kunhan vain vettä löytyy, Karjalainen jatkaa.

Harrastus on muuttanut muotoaan

Sudenkorentoharrastajien ajatusmaailma on vuosien saatossa muuttunut. Enää hyönteisiä ei haavita talteen ja pakata lasin taakse.

- Keräilijöitä on oikeastaan hyvin vähän, jos ollenkaan. Valokuvaus on päivän sana. Se on periaatteessa syrjäyttänyt keräilyn. Minä vietin kesäni valokuvaten näin jo 90-luvulla ja nykyään monet muut tekevät samaa, Karjalainen toteaa.