Pakarin pitkän iän salaisuus piilee kakossa

Porilainen Ullan Pakari täyttää 100 vuotta ja luottaa satakuntalaisen kakon voimaan. Toimitusjohtaja Heikki Lankoski kertoo, että kakkoviestiä on saatu levitettyä maakunnan ulkopuolellekin ja leipomon menestys perustuu juuri kakon kysyntään.

leipomoteollisuus
kakkoja
YLE / Mari Itkonen

Ullan Pakarin juuret ulottuvat Honkajoelle vuoteen 1911. Silloin suurperheen äiti Emma Laine elätti isoa lapsikatrastaan leipomalla junttapullaa. Se oli paremman luokan hittituote, jota leivottiin vaaleista vehnäjauhoista ja myytiin toreilla ja markkinoilla. Emmi oli ensimmäisen polven yrittäjä. Hänen poikansa Arvo jatkoi vaimonsa kanssa leipomotoimintaa kauppaliikkeessä Honkajoella. Vuonna 1982 seuraava polvi, Esa Lankoski toi leipomon Poriin vaimonsa Ullan kanssa. Näin leipomon historiaa kuvaa heidän poikansa Heikki Lankoski, joka toimii nykyisin Ullan Pakarin toimitusjohtajana.

Makua valvotaan käsityöllä

Heikki Lankosken mukaan hyvän leivän reseptissä on nykyään paljon samaa kuin historian alkuaikoinakin.

- Siinä on hyvin pitkälti käsityö vielä mukana. Jokainen leipä muotoillaan meillä vielä käsin ja reikäkin tehdään käsin. Sen verran tuotantoa on modernisoitu, että kaikkein raskaimmat vaiheet kuten taikinan sekoitus ja paloittelu on koneellistetttu. Mutta isänikin piti aina siitä kiinni, että sellaisia vaiheita ei saa koneellistaa, jotka vaikuttavat makuun vaan ne tehdään käsin.

Kakko valloittaa Suomea

Ullan Pakarin markkinointivastaava Ville Raitolampi uskoo kakon suosioon. Se on hänen mukaansa levinnyt viime aikoina ympäri Suomea ja erityisesti pääkaupunkiseudulla kiinnostusta on runsaasti.

- Olemme nyt aika hyvin edustettuna pääkaupunkiseudulla isoissakin kauppaliikkeissä. Nyt on tosi hyvä vauhti siellä päällä.

Lähteet: YLE Satakunta