1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puutarhamessut

Lepaalla täysi kattaus puutarhan antimia

Kukat ja koneet kutsuvat Lepaalle. Puutarhamessuilla voi aistia värien sinfoniaa ja kuunnella puutarhakoneiden kolketta lauantai-iltaan saakka. Lepaan puutarhamessut järjestetään nyt jo 48. kertaa - ja Lepaalla suuri on kaunista. Näyttely on yksi suurimmista Pohjoismaissa. Kävijöitä odotellaan noin 8 000 tuhatta.

Puutarhamessut
Kukkaloistoa puutarha-alan messuilla
YLE / Kiti Pölönen

Ammattipuutarhureita Lepaalle vetävät mm. uudet koneet ja esimerkiksi viljelytekniikka. Samoin kasvihuoneyrittäjiä kiinnostaa, miten saada kustannuksia kuriin. Tällä hetkellä led-valaistus onkin kuuma asia ja isoja kehitysaskeleita onkin otettu. Uusia led-sovelluksia esitellään alan seminaarissa.

Satunnainen kotipuutarhuri ja messuilla vaeltaja naulitsee silmänsä värikkäisiin kukka-asetelmiin. Samalla matkaan tarttuu uusia vinkkejä siitä, miten yhdistellä kasveja ja minkälaiset värit ovat tehokkaimpia. Uusia trendejäkin messuilla tarjoillaan.

Myyntineuvottelija Matti Vuorinen kertoo, että ensi vuonna puutarhoissa kukat eivät enää ole punaisia ja suuria, vaan mustavalkoisuus lisääntyy puutarhoissa. Vuorisen mukaan ei enää haluta pelkästään elvistellä naapureille, vaan nyt haetaan harmoniaa omaan puutarhaan. Värimaailmakin siis uudistuu.

Kivirakentamisen myötä pihoissa voikin kukkia entista useammin mustia ja valkoisia kukkia, esimerkiksi musta petunia on tulossa markkinoille. Myös runsaat, värikkäät keskieurooppalaistyyliset kukka-amppelit pitävät kutinsa vielä ensi vuonnakin, arvioi Vuorinen.

Parhaillaan puutarhoissa eletään sesongin vaihtumisen aikaa. Kohta pihoihin haetaan krysanteemiruukkuja ja niiden seuraksi sopii Matti Vuorisen mukaan hopealehdet.

Lepaan puutarhamessujen taika piilee monipuolisuudessa; tarkkasilmäinen voi saada pienen vinkin, josta kasvaa kotipuutarhaan iso ilo.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi