Korukivi- ja kultaesiintymästä luontomatkailukohde

Ylitornion Raanujärven kylästä on löytynyt korukivi- ja kultaesiintymä josta haaveillaan luontomatkailukohdetta. Hankkeen puuhamies, eläkkeellä oleva geologi Eelis Pulkkinen on tutkinut Jolmavaaran maaperää ja löytänyt useita korukiviä ja pari kultahippuakin.

Raanujärvi, Ylitornio
Raanujärven Jolmavaaran moreenissa asuu aarteita.Eelis Pulkkinen

- Eihän tämä ole kuin vasta pintaraapaisu, mutta vaskaamalla on löytynyt kultahippuja ja epidoottia, joka on korukiviaihio, kertoo Raanujärven rannalla Eelis Pulkkinen vaskooli järvessä.

Paikallinen maanomistaja on tehnyt jo Jolmavaaraan kaivosvaltauksen ja jos innostusta riittää, kohteesta voisi tehdä luontomatkailukohteen. Raanujärven rannalla on kauniissa maisemassa levähdyspaikka, jossa on vevelaituri, uimaranta ja laavu. Siellä voisi matkaillija itse vaskata Jolmavaan moreenia ja käydä myös tutustumassa esiintymään.

- Olemme jo kerran testanneet vaskaamista tässä Joonalahdella ja kiinnostus oli kova. Matkailijat olivat yhtä ihastuneita maisemaan kuin siihenkin mitä vaskoolin pohjalle jäi, kertoo Eelis Pulkkinen.

- Onhan se jännittäävää, kun saa itse vaskoolin käteen ja reunalla kimaltaa kaunis kivi tai hippu kultaa.

Esiintymän tutkimiseen on saatu maaseudun kehittämisyhdistykseltä Outakaira ry:ltä 7000 euroa rahaa. Parhaillaan esiintymää tutkitaan tarkemmin ja odotetaan analyysin tuloksia.

Lähteet: YLE Lappi, Anni Tolppi