1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tankki täyteen retroilee Riihimäellä

Riihimäen teatterin syksyn näytelmä Tankki täyteen sai eilen vieraakseen myös alkuperäistä Juhana Viléniä esittäneen Ilmari Saarelaisen. Kulttinäytelmän kanssa on mahdoton epäonnistua, uskoo ohjaaja Viivi Saarela. Tankki täyteen on ensi-illassa 3. syyskuuta.

Kuva: Riihimäen teatteri

Yksi 1980-luvun suosituimmista komediasarjoista Tankki täyteen juhlistaa Riihimäen teatterin juhlavuotta syksyllä ja siihen on satsattu sanoo teatterinjohtaja Alexander Andria.

Tankki täyteen päätettiin ottaa ohjelmistoon ohjaaja Viivi Saarelan aloitteesta. Hän oli itse vasta 6-vuotias, kun sarja tuli televisiosta vuotta 1978. Hänelle kuten suurimmalle osalle suomalaisista kulttisarja jätti ikimuistoisen jäljen. Tankki täyteen oli todellinen YLE:n hittiohjelma. Jokainen tuon ajan tv-katsoja muistaa Vilénin perheen huoltoaseman kohtauksia: Sylvi Salonen äitinä, Ilmari Saarelainen saamattomana poikana ja tietysti Tenho Saurén Reinikaisena.

Riihimäen teatteri ottaa juhlanäytelmästään kaiken irti. Lavastusta varten on pengottu kamman kanssa vintagemyymälöitä ja laatikon pohjia. Haaviin on löytynyt myös aitoja korjaamon 70-luvun seksilehtiä.

- Kun retro on nyt muotia, meillä on tietysti myös markkapajatso.

Hahmot on niin hyviä

Tankki täyteen esitystä on näytelty lukuisissa harrastajateattereissa. Riihimäen teatterin version on dramatisoinut lavalle Outi Keskevaari. Riihimäen esitys on "omannäköinen", sanoo ohjaaja Viivi Saarela.

- Tämä on meidän juhlakakku, sanoo teatterinjohtaja Alexander Andria.

Ilmari Saarelainen vastasi meidän puolestamme kysymykseen miksi Tankki täyteen:nämä Neil Hardwickin hahmot vain ovat niin hyviä.

- Teksti on loistava. Kun on itsekin kotoisin vieraasta maasta näkee suomalaisten hyvät ja heikot puolet tarkemmin ja humoristisemmin, sanoo Andria.

Lampaansyöjät jatkaa Riihimäen juhlavuoden kotimaisten tekstien teatterisarjaa myöhemmin syksyllä.